Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Carl-Magnus Hakes blogg Publicerad2017-06-05

Medicinskt genombrott, men är det kostnadseffektivt?

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Resultaten för tidig behandling med läkemedlet Zytiga vid spridd prostatacancer var huvudnumret vid årets Asco-kongress. Men det kan nog dröja ett bra tag innan behandlingen införs i svensk sjukvård. Förutom att det först måste till ett godkännande från kontrollmyndigheten EMA krävs också ett klartecken gällande hälsoekonomin.  

Här har Zytiga stött på patrull tidigare och det lär inte bli så enkelt denna gång heller. Först måste resultaten mogna så att överlevnadsvinsten bli tydligare. Sedan återstår jämförelsen med dagens billigare behandling med cytostatikumet docetaxel, som är ett alternativ för vissa patienter.  

Över huvud taget kan man nog säga att Zytiga fått symbolisera den ojämlika tillgången till nya och dyra cancerläkemedel i Sverige. Det började i maj 2012 när företaget Janssen nekades subvention av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV. Som Dagens Medicin kunde avslöja var det vissa landsting som då helt avstod från att finansisera läkemedlet, medan andra avsatte pengar i sin slutenvårdsbudget.

När landstingen senare kom överens om att erbjuda läkemedlet till ett hemligt pris, så gällde detta fram till i maj 2015 bara för patienter som redan fått cytostatika. Patienter som inte tålde cytostatika fick betala med egna pengar om de skulle få chans till behandling.

Det är bara att hoppas att landstingen, TLV och Janssen kan komma överens om en relativ snabb lösning i fallet med tidigarelagd behandling med Zytiga. För de nya resultaten från årets Asco-kongressen är utan tvekan ett genombrott. I Stampede-studien pekar siffrorna på att patienter med metastatisk sjukdom får en ökad medianöverlevnad från 3,5 år till 6,5 år, enligt försteförfattaren Nicholas James.

Om detta av någon anledning inte faller ut väl i en kostnadseffektivitetskalkalkyl så återstår det att vänta till 2022 då patentet på läkemedlet går ut och marknaden öppnas för billiga generiska kopior.

 

Kommentarer

 • dr Sann 2017-06-14 20:27:56

  Varför inte använda redan väldokumenterade och synnerligen kostnadseffektiva terapiformer? Exempelvis: Psykoonkologi: 10 års överlevnad fördubblades i en grupp med gastrointestinal cancer som fick bara 9 timmars stresshantering! Motion 3 x 20 minuter/vecka med puls 120 halverar insjuknandet i bröstcancer och raska promenader tre timmar/vecka ger 57 procents lägre risk att drabbas av spridd prostatacancer. ”Cancerfonden valde förra året att lyfta fem områden där man som individ har möjlighet att göra val för att minska risken för cancer: rökning, motion, solning, kost och alkohol.” Kampanjen togs emellertid bort på grund av påtryckningar från industrin. ”Det är tankeväckande att samma kostfaktorer som påverkar cancer (förekomsten) också tycks påverka cancer (förloppet). Det finns ett ökande intresse också inom skolmedicinen för att under behandling ge cancerpatienter extra tillskott av vitaminer och mineraler.” [Henriksson, Roger, onkolog]

 • dr Sann 2017-06-14 20:27:00

  Prostatacancer: lykopener i tomater och fytoöstrogener i till exempel soja kan vara skyddande. [Cancerfondens rapport 2006] ”Höga halter av C-vitamin ger färre biverkningar, skadar DNA och främjar celldöd hos cancerceller samt minskar tumörtillväxt vid behandling med intravenöst C-vitamin.” [Nature. DOI: doi:10.1038/nature.2014.14673] ”Askorbinsyrans cytotoxiska egenskaper (som infusion) kvalificerar den till att betraktas som ett kemoterapeutiskt medel. [Riordan et al, 1996] Vitamin D 20 000 IE som infusion har visats hämma cancerceller [Cancer Research 1983; 43, s 4443-7.] Omega-3-fettsyra givet efter att ha drabbats av prostatacancer har en 70 % större överlevnadschans. [Wolk Alicja, 2001] ”Tumörceller som utvecklat motståndskraft mot ett cytostatikum är ofta också motståndskraftiga mot andra cellgifter – men inte mot selen.” [Mikael Björnstedt] Pomi-T [Nature och ASCO 2010.]

 • dr Sann 2017-06-14 20:26:12

  ”Curcumin inhibits telomerase activity in human cancer cell lines” [Int J Mol Med, 2006 Aug;18(2):227-31.] Granatäpple har cancerhämmande effekter. [800 publicerade vetenskapliga artiklar på PubMed.] A clinical trial of amygdalin (Laetrile) in the treatment of human cancer. [The New England Journal of Medicine JAMA 1982; 306, s 201-6.] Artesunat, artemisinin, kinesisk malört som infusion: skonsamt cytostaticum. [400 studier, 2015 års Nobelpris som malariamedel.] Rabarber kan halvera antalet cancerceller på bara 48 timmar när det gäller leukemi och laboratorietester. [Winship Cancer Institute, USA.] ”Vissa cellgifter blir 100 gånger starkare när man kombinerar dem med hypertermi. ... Hypertermi potentierar vanlig strålbehandling och ger ett 40 % bättre resultat och inte mer biverkningar. ... Cancerceller dör efter radiovågsbehandling genom igångsättning av den normala celldöden, apoptosen...” [Szasz, Andras: Oncothermia, Principles and practices. 1000 referenser.]

 • dr Sann 2017-06-14 20:25:03

  ”Cellen är en ”maskin” som styrs av energi. Vi kan närma oss cellen genom att studera materien eller genom att studera energin.” [Albert Szent-Giörgyi, Nobelpris 1937] ”Cancer är som en överlevnadsform i celler som lider av syrebrist och lever på socker.” ”Fettförbränningen, den så kallade ß-oxidationen, är avstängd i cancerceller, varför de är beroende av glukos.” [Otto Heinrich Warburg, Nobelpristagare i fysiologi 1931] [Sven Påhlman.] Förklaringen till att ovanstående skonsamma och kostnadseffektiva metoder inte används torde vara: ”Commitment to ethical behaviour does not correlate with performance. All [Medical Companies] have codes of conduct governing bribery and corruption, but 18 were the subject of settlements or fines for corrupt behaviour, unethical marketing or breaches of competition law.” [Access to Medicine Index 2014, 22 Nov]

 • Lasse 2017-06-08 17:07:07

  Vänd på det. Effektivt för vem? Dagens modeller Qualy etc Är ofta uniperperspektiva. Effektivitet då måste frågas för vem? Alternativ värden etc Multiperspektiva modeller liksom funktionsmodeller måste börja utformas. Med vems glasögon? ISTF Effektivitet och värden börjar man diskutera funktion o vad som är välfungerande . Mycket kommer ske ochdå kommer din frågeställning kunna besvaras. Trot om du vill. Vi måste då diskutera prevention och promotion och hälsa samt dess termer o begrepp liksom Information o kommunikationsmidellet liksom AI som producent i vård KOMPLEXT VÄRRE? Billigare? kanske? Beror på systemens konstruktör och förmåga avmedikalisera ?! MEDIKALISERINGEN ÄR DET SOM KOSTAR ......

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

VALUPPTAKT

Vilken sjukvårdsfråga borde vara viktigast i valet nästa år?


Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra utbildningar