Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Carl-Magnus Hakes blogg Publicerad 2018-03-09

Löpsedlar från Expressen den 7 januari, 26 januari och den 28 februari 2018. Bild: Carl-Magnus Hake

Expressens besynnerliga fascination för alzheimer

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Under min utbildning till journalist fick jag lära mig att ”tabeller” var det mest säljande ordet på tidningarnas löpsedlar. Nu måste motsvarande ord vara ”alzheimer” åtminstone om du försöker sälja en tidning som heter Expressen. Visserligen har det länge varit uppenbart att denna kvällstidning har en särskild fascination för vår vanligaste demenssjukdom och de möjligheter till bromsmediciner som hittills aldrig manifesterats i konkreta kliniska resultat. Men på senare tid har denna fascination eskalerat till närmast besynnerliga former.

Under loppet av två månader i början av 2018 har tidningen nu publicerat åtminstone fyra artiklar om nya prekliniska resultat som enligt artiklarna pekar på nya möjliga bromsmediciner. Den 7 januari handlade det om ett diabetesläkemedel som gav alzheimermöss bättre minne (studien här). Det spelade mindre roll att professor Lars Lannfelt uttalade skepsis mot den eventuella betydelsen av musrönen i artikeln. Alzheimer säljer tidningar så därför blev budskapet på löpsedeln den dagen ”Medicinen som kan hejda alzheimer”.

Ett par veckor senare var det dags igen. Den 26 januari förkunnade Expressens löpsedel att ”Forskarna är hoppfulla: Sjukdomen kan stoppas”. Anledningen var en ny cellförsöksstudie vars slutsatser nog övertolkats av Expressens reporter. Enligt Expressen  skulle sjukdomsutvecklingen vid alzheimer ”sannolikt kunna stoppas” via ett läkemedel som förmår skydda en viktig del i hjärnan. Men några sådana utfästelser gör inte de amerikanska forskarna i sin publikation.

Förra veckan, den 28 februari, förkunnade löpsedeln åter en gång att ”forskarna var närmare ett botemedel”. Denna gång handlade det om att forskare lyckats hämma enzymet BACE1 och därmed sett lovande resultat i möss. Uppenbarligen måste Expressen tyckt att just denna studie var särskilt viktig för alzheimerforskningen för bara sju dagar senare skriver samma tidning ÄNNU en artikel om SAMMA studie (denna gång med skillnaden att en annan svensk expert kommenterade). Löpsedeln blev mer generisk: ”Upptäck smygande alzheimer tidigt”.

Det står förstås Expressen fritt att skriva om vilken forskning man vill och att en artikel hamnar på löpet betyder ju bara att tidningen vet att den säljer och inte att nyheten i sig är speciellt viktig.

Men det går också att se problem i att så ofta försöka tjäna pengar på oron för vår kanske mest fruktade folksjukdom samt anhöriga och patienters despererat hopp om bot – i synnerhet om hoppet baseras på notoriskt opålitliga försök med alzheimermöss. Oddsen att man ska lyckas i närtid är tyvärr mycket höga med tanke på det nedslående facit hittills i de mycket kostsamma ansträngningar som läkemedelsindustrin gjort på området.

Fotnot. Expressen har bara lagt ut en av de aktuella artiklarna på nätet. Övriga går bara att läsa i papperstidningen (vars åldersmässiga målgrupp förmodligen är den som mest kan oroa sig för Alzheimers sjukdom).

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Klicka här för att tipsa krypterat och säkert!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier

Våra utbildningar