Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Carl-Magnus Hakes blogg Publicerad 2020-04-22

Pandemins rekyleffekt ska inte underskattas

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Överdödligheten har tagit ett grepp om Sverige. Vad de långsiktiga konsekvenserna av coronapandemin blir går det bara att spekulera om. Även om dödsfallen i covid-19 är på väg ner är det inte orimligt att det så småningom blir en ”rebound-effekt” av ökade dödstal i andra sjukdomar. Runt en tredjedel av de runt 90 000 svenskar som normalt sett dör varje år avlider i den vanligaste orsaken, hjärt-kärlsjukdom. Dagens Medicin var först att rapportera om varningssignaler från de största svenska sjukhusen om att färre patienter söker vård för akut kranskärlssjukdom och stroke.

Ute i världen tycks situationen vara lika dan. I slutet av mars skrev till exempel läkare vid ett sjukhus i Pavia, Lombardiet, att antalet patienter som söker för akut kranskärlssjukdom minskat med upp till 70 procent. De patienter som ändå kommer in söker för sent ”när skadan redan är skedd”, enligt de italienska läkarna.

Och nyligen rapporterade läkare att 275 färre patienter än normalt fick behandling för akut kranskärlssjukdom i Österrike under mars. Sådan sjukdom kan obehandlad ha en dödlighet på 40 procent, enligt rapportförfattarna, varför de spekulerar i att de ökade dödstalen i denna sjukdom kan ha överträffat dem i covid-19 under den aktuella månaden i alplandet. Att döma av de siffror som kommit från registret Swedeheart borde ökningen i svenska dödstal i hjärtinfarkt i så fall bli ännu högre än de österrikiska. Men var de i slutändan landar på återstår alltså att se.

Vad är orsaken till detta? Läkarna i italienska Pavia framhåller att viruset skrämmer patienterna att söka vård för sina hjärtinfarkter. Själv tänker jag bland annat att symtom på allvarlig sjukdom också kan misstolkas som covid-19.

En lärdom av allt detta bör bli att relevanta organisationer och myndigheter vid nästa pandemi bättre påtalar för befolkningen vikten att söka akut vård för symtom som bröstsmärta och förlamning och andra sjukdomsyttringar som normalt sett föranleder ett samtal till 112.

På 1177 Vårdguiden, som är regionernas viktigaste kanal för sjukvårds- och sjukdomsinformation till allmänheten, finns faktiskt ingen tydlig information om detta på förstasidan och man verkar inte vara benägen att ändra det, enligt uppgifter från ansvariga. Det är rimligt att man omprövar den hållningen.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier