Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2017-02-20

Borttagen krönika om "udhd"

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I dag har jag, för första gången på tre år som chefredaktör, fattat det ovanliga beslutet att ta bort en text från dagensmedicin.se. I texten, skriven av en av våra återkommande krönikörer inifrån vården, uppfann skribenten en påhittad diagnos – udhd – i en humoristisk betraktelse över vårdpersonalens kamp med duktighet. Texten tar avstamp i den verkliga diagnosen adhd.

De flesta läste texten om ”udhd” som en träffsäker beskrivning av egna utmaningar i jobbet. De kände igen sig i den uppfordrande duktigheten, skrattade åt sig själva och delade. Men några har läst texten på ett helt annat sätt. De har uppfattat texten som raljerande mot personer med diagnosen adhd, eller till och med, som ett försök att antyda att diagnosen adhd inte är på riktigt.

Det är något som skribenten varken skrivit eller avsett med sin text, och som Dagens Medicin inte heller avsett genom publiceringen av den.

Att den ändå har landat så hos vissa läsare är ett faktum, likaväl som att adhd är en etablerad diagnos. Adhd är på riktigt. De utmaningar som personer med adhd möter i samhället är på riktigt.

Dagens Medicins mission är att förbättra svensk sjukvård. Det innebär att vi vill upplysa, granska, bilda, engagera och roa vår läsekrets i svensk sjukvård.

Den här krönikan kan uppenbarligen uppfattas på vitt skilda sätt, beroende på vem som läser och med vilka glasögon. Jag fick till slut konstatera att texten kan kapas som stöd för att sprida desinformation om en etablerad diagnos och forskningen kring den. Därigenom riskerar den att försvåra livet för en redan utsatt patientgrupp. Det är i direkt motsats till vårt uppdrag, och texten har därför tagits bort.

ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som Dagens Medicins redaktion bevakar regelbundet, och ett ämne som vi kommer att fortsätta att granska, både vad gäller ny forskning och hur väl vården möter patienternas behov.

Vi kommer också fortsatt att bjuda in fristående skribenter som ger uttryck för sina personliga åsikter och tankar, och som vi publicerar i en ständig önskan om fri debatt.

Kommentarer

 • Sussie 2017-02-27 15:27:34

  Min dotter har ADHD så jag har stor erfarenhet av det. Trots det - eller kanske just på grund av det - så läste och tolkade jag texten precis som avsikten var, jag skrattade igenkännande åt det, för det kan i mycket vara en beskrivning av mig själv. Jag kan dock förstå att den kan missförstås, med vilje eller på grund av okunskap, så beslutet att ta bort den var nog ändå riktigt. Min dotter har i skolan och på fritiden mött både förståelse och det rakt motsatta. En klasskamrat sa nyligen "Jag tror inte på att du har ADHD, det syns ju inte på dig". Hade hon haft tre ben eller horn i pannan hade ingen tvivlat, men det är ju så att ADHD inte syns på utsidan. I skolan gör min dotter också allt för att dämpa ner den, vilket tar stor energi från henne. Jag har köpt en "fidget cube" till henne som hon kan pilla med och de flesta lärare låter henne få extra pauser när hjärnan blir full av tusen tankar och hon får för svårt att koncentrera sig. ADHD är så absolut en riktig diagnos!

 • annika 2017-02-23 09:59:58

  Jag hoppas att ni stöttar och uppmuntrar Henrik av hela ert hjärta! Han är en otroligt begåvad skribent, och det vore synd om någon skugga föll över honom pga att hans text av vissa uppfattades som något det inte var: ett ifrågasättande av adhd! Jag blir alltid lika glad när jag ser att han skrivit en ny krönika!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier