Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad2017-03-14

Utbildning i programmering kan snart vara självklart för läkaren

Detta är en opinionstext. Åsikterna som förs fram här är skribentens egna.

Jag befinner mig denna vecka på en enorm konferens om digital utveckling, SXSW Interactive, i Austin, Texas.

Den del som jag besöker har fått ett allt mer omfångsrikt hälsospår och som deltagare kastas man mellan små, nördigt smala spår som ett projekt vid Cedars-Sinaisjukhuset där man screenat för hjärtsjukdom med hjälp av Apple-klockor, till paneldiskussioner av mer visionär karaktär, som med vd:arna för IBM och Johnson & Johnson. De var rörande överens om att läkare i framtiden, precis som alla yrkesgrupper, kommer att behöva utbildas i programmering och att den digitala utvecklingen ska ses som komplement och stöd till – inte hot mot – den patientnära vardagsvården.

En retorisk höjdpunkt var att höra USA:s tidigare vice president Joe Biden tala om insatserna för en stärkt utveckling av cancervården och cancer­forskningen. Hans egen son dog för några år sen av en hjärntumör och sedan dess har Biden arbetat för ökat samarbete och informations­utbyte mellan aktörerna på området. Han konstaterade att kampen mot cancer är det enda som republikaner och demokrater i USA kan komma överens om nuförtiden. Även Sverige har under­tecknat en överenskommelse i vilken USA får tillgång till svenska register och biobanker.

En av de mest spännande sakerna med den här konferensen är hur de sessioner som framstår som mest tekniska ofta gömmer det ”mjukaste” inne­hållet. Vid en paneldiskussion avhandlades goda exempel från så kallade health hackatons, alltså evenemang där programmerare träffas och löser problem och programmerar tillsammans inom digital hälsoutveckling. Troy Bannister från branschnätverket Startup Health gav sina bästa tips för hur man som ny entreprenör ska tänka för att lyckas. En nyckelfråga, enligt honom, är att kunna berätta begripligt vad produkten/tjänsten man utvecklat löser för problem, på ett sätt som går att komma ihåg nästa dag. Och att inte jobba i en bubbla utan samarbeta med vård och akademi för att få input från slutanvändarna.

Men allra viktigast är att vara en person där ”batteri ingår”, menade Bannister. Den som tillför andra energi och höjer stämningen i rummet vill alla jobba med.

En sanning att leva efter för fler än digitala utvecklare.

 

Toppen
Att Ingrid Heath blir ny konceptchef med ansvar för seminarier och utbildningar på Dagens Medicin Agenda. Hon kommer närmast från rollen som vice vd på Sweden Bio och efterträder seminarieverksamhetens grundare Maja Florin som fått ett nytt uppdrag inom Bonnier.

Botten
Att landstingen, enligt Cancerfondens undersökning av saken, inte klarar av att lösa personalbristen i cancervården. Nu vill fonden ha mer statlig styrning – frågan är hur stor skillnad det gör.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nominera till Athenapriset 2017!