Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2017-05-17

Ordentliga utvärderingar krävs för att kunna bedöma nätvård

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Att följa den flödande debatten om nätläkare och digitala vårdmöten är både en källa till oro och inspiration. Det är naturligtvis helt nödvändigt att nya mötesformer mellan vårdprofessioner och patienter diskuteras och debatteras. Finge man önska skulle det ske med en dos mindre tvärsäkerhet från alla inblandade parter.

”Det är alltid bäst att få träffa sin läkare fysiskt, och jag vet att alla patienter egentligen önskar det mest av allt.” Så avslutar distriktsläkaren Susanne Karling en debattartikel i Läkar­tidningen med krav på lagstiftning för doktorsapparna.

Ute på andra kanten, efter beskedet om att den rekommenderade ersättningen för videobesök ska sänkas från 1 200 till 650 kronor låter det så här: ”Det finns ingen som kan bedriva vård för den ersättningen.” Det konstaterar Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min Doktor, i Dagens Nyheter.

Alla vill X. Ingen kan Y. Debatten förs alltså i ett ytterlighetsläge som få tjänar på. (Jag ville skriva ”ingen” i stället för ”få”, men jag höll emot.) I vanlig ordning har det också kommit att handla om ersättningsmodeller, en drivkraft med närmast magiska förtecken som man kan prata om hur länge som helst.

Det viktigaste måste ändå vara hur det blir för patienterna. Vilka nyttjar den här sortens tjänst? Hur hade vårdapparaten värderat deras behov annars? Hade de fått vård, råd om hur de kunde ta hand om sig själva tillsvidare, en enkel hänvisning till akuten eller morgon­dagens telefonkö? Finns det fog för den skepsis om kvaliteten som uttrycks? Blir besöken ytliga, kontakten tillfällig och antibiotikaförskrivningen hög? Eller blev det ett barn färre i akutens väntrum på en söndag kväll?

Om detta vet vi alldeles för lite. Det allra viktigaste nu är att de som inför nya sätt att möta befolkning bygger in ordentliga utvärderingar i modellerna. Inte minst vårdvalen har lärt oss att följderna inte bara dyker upp där man trodde, utan på helt andra ställen. Alla seriösa aktörer, privata företag likväl som landsting, har ansvar för att nya tjänster och arbetssätt följs upp.
I Värmland, där man kikat på de första 500 patienterna i ett samarbete med vårdtjänsten Kry, har man hittills inte sett tecken på överdriven antibiotikaanvändning, snarare tvärtom. 
Dagens Arena har skrivit om en annan granskning, i Jönköping, som tvärtom visar att antibiotikaförskrivning skett allt för frikostigt. Det är två erfarenheter – vi behöver många fler.

 

Toppen
Att läkemedelsöverenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting är klar. Nästan 23,4 miljarder kronor går till läkemedelsförmånen och 1,6 miljarder till läkemedel som förskrivs enligt smittskyddslagen med mera. Bra att inriktningen pekar fram mot 2019.

Botten
SVT:s partiledardebatt i Agenda bevisade på sorgligast möjliga sätt hur riks­politiken blir allt mer irrelevant för samtalet om sjukvårdens framtid. Klyschkastning och luftpastejer från alla håll, i ett format som inte gör en människa klokare.

 

Kommentarer

 • Lasse 2017-05-19 21:12:41

  Sjukvård oändligt behov.Hälso och sjukvård upplevelse baserad industri , alla har krämpor och tolkning ytterst individuell av dem.Att ha symtom trötthet värk ont i halsen mm för 70 talister och senare kan för vissa leda tillfrustration. Trevlig doktor stärker som kan förklara. Likaså sjuka små barn ständig oro. Förr var det mormor som gav goda råd sedan 1177 o nu nätdoktorn Men handen på hjärtat skall skattefinansierade läggas på det självläkande 1177 ok men läkare nej . Amerika är bäst i världen på medikalisering men varför skall Sverige ta efter ...... Jag är mycket för teknikanvändning men inte på krämpor ...., behövs inga studier på detta självklara. Mötesforum 1177 finns, att mormor skall ge råd kanske är för mycket begärt men är absolut billigast. De mesta sjukdomar självläker fö vilket mormödrar vet med sin erfarenhet ....

 • dr Johansson 2017-05-17 11:02:06

  Utmärkt fundering! Jag vill minnas att det en gång i tiden fanns krav på att en vårdlegitimerad personligen måste träffa patienten/klienten innan eventuell förskrivning. Gäller det fortfarande, eller gäller det endast ej legitimerade (nedlåtande så kallade "kvacksalvare" - ett begrepp som dock är borttaget ur lagar och författningar)?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhetschef:
Charlotta Kjellberg 070-722 76 72

Redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Sök i vår databas!

VALUPPTAKT

Vilken sjukvårdsfråga borde vara viktigast i valet nästa år?


Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

ALMEDALEN 2018

placeholder

Sätt agendan med Dagens Medicin i Almedalen 2018.

Vi har fortfarande utrymme för nya samarbeten på Dagens Medicins Vårdtorg - Almedalens viktigaste scen för hälso- och sjukvård. Läs mer här.

Kontakta Annika Östholm på
070-669 79 40
annika.ostholm@dagensmedicin.se

Våra seminarier

Våra utbildningar