Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2018-06-13

Priset för att testa något nytt bör ställas mot priset för rekrytering

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Alla som någonsin varit ny på ett jobb eller skolat in en ny kollega vet att det tar ett tag att komma in. In i gänget, in i rutinerna, in i ett tryggt arbetssätt. Bristen på sjuksköterskor är vida omdiskuterad i sjukvården, särskilt kännbar på de stora sjukhusen som ofta stänger vårdplatser just på grund av denna brist.

Denna vecka har Dagens Medicin djupdykt i omsättningen av sjuksköterskor på universitetssjukhusen. Ungefär 3 000 sjuksköterskor slutade sin anställning där under förra året, visar de siffror redaktionen fått fram. Och 3 000 gånger har sedan någon ny kollega introducerats, om en sådan gått att uppbåda.

Omsättningen är i sig en resurskrävande historia. Inte bara att locka in ansökningarna, göra intervjuer och ta referenser. Att sedan skola in en ny medarbetare tar också mycket tid från en chef och de kollegor som ska göra jobbet. Det är tid som är både värd och nödvändig att investera, men med en ny generation arbetskraft på väg in i arbetslivet också värd att vrida och vända på.

Tung arbetsbelastning, dåligt ledarskap och låg lön anges ofta som skäl att sluta. Skulle det vara värt att försöka lägga en del av pengarna som i dag läggs på att rekrytera, på att i stället behålla den personal man har?

Det är en lösning som luktar sunt förnuft, men kanske är det inte det enda som behövs. De som analyserar millenniegenerationen brukar säga att det är en grupp som tycker att två år på ett jobb är lagom, sen är det dags för en ny roll. Då behöver det finnas nya roller att klättra till. Många sjuksköterskor ser i dag för få sätt att utvecklas i sitt yrke.

Sjukvården har i sin kärna redan ett tydligt ”varför”, en högre mening. Det är svårt att tänka sig ett mer givande syfte än att hjälpa människor bli friska. Många andra branscher kämpar för att hitta sådan mening, eftersom nästa generation medarbetare kräver det.

Det framstår som en tid då sjukhusledningar bör vara öppna för att prova nya lösningar för både schemaläggning, lönesättning och karriärvägar. Sådana exempel finns och blir fler.

Priset för att testa något nytt ska sedan jämföras med det verkliga priset för att rekrytera; från att den tomma raden i schemat är ett faktum till att en ny kollega är på plats och inkörd. 

Sjukvården har i sin kärna redan ett tydligt ”varför”.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Klicka här för att tipsa krypterat och säkert!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier