Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2018-06-26

Löftesmiljarderna i sig löser inte nödvändig omställning

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det är ett ovanligt klurigt år att identifiera makten över sjukvårdsfrågorna. Det beror naturligtvis bland annat på att det snart är val. Flera enskilda makthavare som brukar återfinnas högt upp på Dagens Medicins lista över de 100 mäktigaste i svensk hälso- och sjukvård är på väg bort från sina formella maktpositioner. Tills vidare sitter de kvar men omgivningen kommer redan nu att förhålla sig till deras nya, mindre inflytelserika roller.

Men det är inte bara valet som gör frågorna om makt svårbedömda. Svensk hälso- och sjukvård befinner sig i en omställningsfas som heter duga. Allt vänds upp och ner. Kunskapsstyrning, organisationen av sjukvårdssystemet, förhållandet till patienter, vårdgivare på olika nivåer, ersättningar, digitalisering. I en sådan verklighet dyker nya och gamla namn upp som agendasättare långt utanför titeln som står på visitkortet. Där handlar det om upparbetade nätverk och förtroenden och vilka som talar på ett sådant sätt att de når fram till dem med yttersta beslutsmandat.

Det är Dagens Medicins ambition att genom research och kartläggning komma så nära verkligheten som möjligt. Inte hur den borde se ut, utan hur den faktiskt är.

I den sista pappersutgåvan av Dagens Medicin före sommaren finns många exempel på att svensk hälso- och sjukvård går igenom en omvälvande fas. Den sittande regeringen sprutar, genom socialdepartementet, just nu ur sig initiativ och löften. Så brukar det vara inför ett val, regeringar av alla färger tar tillfället i akt. Vad som blir av dessa satsningar är svårt att sia om, men helt klart är att vården är ett angeläget ämne även för befolkningen.

När nu valrörelsen går in i sin sista uppskruvade fas finns anledning att förhålla sig skeptisk till alla utlovade miljarder, oavsett prefix ­(kö-, patient-). En miljard är naturligtvis obegripligt mycket pengar, men det är planen om vad den ska användas till som är viktig, inte summan. Det finns alltid hål att fylla i landstingens budgetar, men om vården ska kunna ställa om behövs glidmedel som underlättar den omställningen. Det måste vara genomtänkt och långsiktigt, inte villkorat under kort tid och byggt på enskilda projekt eller eldsjälar. Att det fortfarande finns tid att skicka in förslag till Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning i samverkan. Det går bra att föreslå sin egen forskning eller en kollegas. Fokus ligger på samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv.

 

Toppen
Att det fortfarande finns tid att skicka in förslag till Athenapriset, Sveriges största pris för klinisk forskning i samverkan. Det går bra att föreslå sin egen forskning eller en kollegas. Fokus ligger på samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv.

Botten
Att sju av tio sjukhusläkare det senaste året har skickat hem patienter som borde ha lagts in, enligt en arbetsmiljöenkät som 1 200 läkare svarat på. Svenska Dagbladet rapporterar att enkäten visar på de etiska dilemman som vårdplatsbristen innebär för läkare.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Klicka här för att tipsa krypterat och säkert!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier