Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2018-12-11

Landstingen och regionerna skulle kunna dansa på bordet

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det blev ingen ny regering den här veckan heller. En trött suck blev säkert följden på många håll – det är svårt att planera verksamheter när man inte vet vilka bidrag och fokusområden som väntas. Men landsting och regioner skulle kunna vara råttorna som dansar på bordet när katten är borta. Utan regering kan regioner, åtminstone teoretiskt, flytta fram positionerna, hävda självständighet och köra på med full gas. Vissa regioner, som Skåne, har redan röstat igenom skattehöjningar. Det framstår som klokt att inte leva på hoppet om statsbidrag som kanske aldrig kommer.

Sjukvårdsåret 2018 har präglats av ett par tydliga spår. Mest självklart är transformationen av svensk hälso- och sjukvård – ett mastodontprojekt som kommer att kräva mycket kraft och tålamod av både primär- och sekundärvård. Stenen är satt i rullning, och hur långt den når och till vilket pris är ännu mycket oklart. Det blir mycket spännande att se om regionerna klarar av att lyfta resurser från sjukhusen och fördela ut dem till vårdcentralerna. Och dessutom sträcka ut händer i partnerskap till kommunerna.

Ett annat tydligt spår är bemanningskrisen. Många sjukhus finner det komplett omöjligt att bemanna sina vårdavdelningar och operationssalar med sjuksköterskor. På sina håll i primärvården är detsamma sant om vårdcentralerna, som skriker efter allmän­läkare. Hur man än vrider och vänder på den frågan, och oavsett vilka ord man använder, så är det ett misslyckande om utbildad vårdpersonal inte vill jobba i eller vara med och utveckla sjukvården.

På tummen upp-kontot får läggas att stora utmaningar också leder till att gamla vanor kan ifrågasättas. När Vårdanalys för sin nya rapport om akutsjukvården ställde frågor om bemanningen på akuterna fick de svar man helst vill slippa läsa. Att 40 procent av akutmottagningarna haft en icke-legitimerad läkare som tjänstgjort ensam på akuten under den senaste månaden. Det kan ingen vara nöjd med.

Varken den som går ensam, den som anställer eller den som alltihopa är till för. För bemanning är naturligtvis inte bara att hitta nån som fyller schemaraden, utan någon som har rätt kompetens.

 

Toppen
Att landstingen och staten har ingått en ovanlig skriftlig överenskommelse om kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvården. Fyra fokusområden har redan beslutats.

Botten
Att läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa nu hjälper den tredje generationen kvinnor som utsätts för sexuellt våld. Förhoppningsvis leder årets Nobelpris åtminstone till uppmärksamhet.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!