Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-02-13

Satsningarna på primärvården varierar stort mellan regionerna

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Nu är det upp till bevis. I färska budgetar och strategidokument ska nu satsningarna på primärvården synas. Synas på riktigt. Men det är lite si och så med den saken, visar det sig när Dagens Medicins reportrar Jens Krey och Annika Carpman undersöker saken.

För det första ska eventuella ökningar av anslag till primärvården i budgetarna ses i förhållande till det så kallade landstingsprisindexet. Det är en uppräkning som regionerna gör för att täcka in kostnadsutvecklingen för bland annat löner och läkemedel, och har enligt SKL legat på cirka 2,3 procent de senaste åren. Ökar budgeten med mindre än så utgör alltså satsningen inte längre en satsning.

Ambitionerna är olika stora på olika håll. I Region Örebro län ökar anslagen till primärvården med 1,9 procent och i Region Stockholm med 8,9 procent.

Det lär också dröja innan ökade resurser märks längst ut på vårdgolvet. När Distriktsläkarföreningen frågade sina medlemmar, slumpvis utvalda besökare på föreningens Facebook-sida, om de märkt av några ökade resurser till primärvården svarade de flesta nej.

Från årsskiftet är det också en ny sorts vårdgaranti som gäller. Nu ska patienter med behov erbjudas medicinsk bedömning hos legitimerad vårdpersonal inom tre dagar. Tidigare var det inom sju dagar och specifikt hos läkare. Det återstår att se vad denna förändring kommer att innebära. Tyvärr kommer redan nu oroande och anonyma rapporter om kreativ regional bokföring för att få siffrorna i den nya vårdgarantin att se bättre ut än vad de egentligen är (se sid 15). Jag hoppas innerligt att detta utgör antingen isolerade problem eller rena missförstånd.

Till sist vill jag tacka alla er läsare som i mejl och sociala medier hört av er med uppskattning för det nya priset Årets brobyggare, ett initiativ som Dagens Medicin och systertiteln Kommunal Hälsa står bakom tillsammans med Vårdförbundet, Sveriges arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna, Dietisternas riksförbund, SRAT, Sveriges farmaceuter och Svensk sjuksköterskeförening. Kanske är det du eller någon av dina kollegor som blir årets vinnare? Utmärkelsen delas ut av socialminister Lena Hallengren på Vårdarenan den 26 mars. In och nominera!

Kommentarer

  • Läkare 2019-02-13 14:29:05

    Till regionernas försvar kan man ju säga att den fullständigt huvudlösa överföring av skattemedel till nätapparna ändå är en indirekt satsning på tillgänglighet. Att dessa skattemedel tas från vanliga fysiska vårdcentraler är dock mindre bra. Vad gäller fusk med uppfyllandet av vårdgarantier har det pågått många år. Vi brukade inte boka årskontroller under tiderna för väntetidsmätning så patienter som kontaktade kunde få snabba tider. På remissmottagande kliniker tar man ett första besök hos sköterska så garantitiden hålls, sedan är nästa besök till läkare sex månader bort...Nergårdhs tondöva införande av tredagarsgaranti har inte gjort saken bättre.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier