Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-05-22

Ryktet om att bli klämd skrämmer potentiella ledare

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det är en hektisk tid på året och det är mycket som händer i hälso- och sjukvården. I denna veckas printedition av Dagens Medicin kan ni läsa om hur sjukhusen förbereder sig för sommaren. Enligt vår kartläggning verkar bemanningsläget vara något sämre än i fjol, nu väntas minst 3 000 vårdplatser som var öppna förra månaden vara stängda i sommar. De 18 regioner som besvarat Dagens Medicins enkät prognosticerar att drygt 14 200 vårdplatser kommer att finnas öppna för patienter under sommarmånaderna.

Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg, säger så här:

”Vi hade 650 olösta pass på sjuksköterskesidan på våra akutmottagningar då och nu har vi 50. Förra året löste vi några knutar de sista veckorna så om det går åt något håll i år så är jag optimist och tror att vårdplatsläget kommer se ännu bättre ut när vi går in i sommaren”.

Johan Kaarme, som är barnläkare i botten, utsågs 2011 till Framtidens ledare i hälso- och sjukvården av stiftelsen Sjukvårdens ledarskaps-akademi (som bland annat Dagens Medicin står bakom). Många av de som genomgått akademins mentor- och managementprogram har gått vidare till tunga chefsbefattningar i vården.

Ledarskapsfrågorna har, lyckligtvis, fått allt större utrymme i hälso- och sjukvårdsdebatten på senare år. Men fortfarande tvekar många inför att ta sig an sitt första ledaruppdrag, ryktet om att bli klämd mellan omöjliga förväntningar från både medarbetare och uppdragsgivare skrämmer.

Och på de allra högsta positionerna viner vinden hårt. Den här veckan blev det klart att hälso- och sjukvårdsdirektören i Blekinge får gå, enligt vad som uppges på grund av oenighet med politikerna om framtidsvisionen. I Norrbotten fick regiondirektören gå när nya Sjukvårdspartiet använde tyngden av sin jordskredsseger för att skapa nytt.

Med intresse läser jag nu Vård-analys senaste rapport med förslag som ska göra det mer attraktivt att ta sig an chefsroller i hälso- och sjukvården. En av de allra viktigaste poängerna, i min mening, är att ledare behöver systemförståelse för att göra ett bra jobb. Med politisk styrning, många beslutsnivåer, professioner och patientperspektiv blir det bara viktigare att förstå helheten.

Toppen - Avtal i hamn

Att parterna till slut enats om ett nytt avtal för över 90 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Det återstår att se hur belöningen av de ”särskilt yrkesskickliga” blir i praktiken.

Botten - Ständig brist på läkemedel

Att det blivit vanligare med restnoterade läkemedel som inte längre går att beställa hos tillverkaren. Det har blivit värre sedan apoteks-monopolet slopades, och nu kan tiotusentals drabbade inte hämta ut det de fått förskrivet, skriver två överläkare på Dagens Nyheters debattsida.

 

 

 

Kommentarer

  • Kent Klarvik 2019-05-29 09:46:43

    Brist på vissa läkemedel på Apotek som drabbar så många som 10 000 tals människor bekräftar vansinnet med att ta bort statens Apotekmonopol.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier