Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-06-11

Samhället är största förloraren när unga läkare hoppar av

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I veckan som gick skrev underläkare, varav 15 under eget namn, ett uppmärksammat debattinlägg om den verklighet de möter som underläkare, efter att inte lyckats få någon av de åtråvärda AT-tjänsterna. Citaten är hämtade från inlägget.

”Jag har ingen formell handledning. Jag har ingen strukturerad utbildning. Ingen frågar hur jag mår.”

De beskrivna problemen utgår från en sedan länge känd flaskhals i utbildningssystemet. Lite extra bekanta just nu eftersom jag i dagarna lusläser Dagens Medicins allra första nummer, som kom ut i oktober 1994. Det har nämligen blivit dags för Dagens Medicin att fira 25 år, och därför också att friska upp minnet med vilka frågor som var stora då. På de gulnade sidorna trängs artiklarna, det är mycket färre bilder än dagens tidningar. De bilder som finns är ofta svartvita och liknar gammaldags passbilder. På sidan 25 kommer den. ”Stor brist på AT-block”, skriker rubriken. En nyexad läkare berättar hur hon sökt 20 AT-tjänster utan att få napp.

”Jag är den enda läkaren på psyk-akuten med bakjour på telefon en vecka in i mitt första sommarvikariat.”

I den 25 år gamla artikeln konstateras att Socialstyrelsen höjt sin rekommendation för antal AT-platser 1995, men att landstingen ändå inte utannonserar så många. Det är drygt 100 platser ifrån. I dag pratar man inte längre så mycket om hur många platser som behövs, utan hur lång tid man får vänta på AT-plats. Drygt 10 månader, enligt statistiken från Sveriges yngre läkares förening, Sylf. Under tiden jobbar många som underläkare. Utan den handledning som AT:n ska innehålla.

”Jag tar extrapass på extrapass på akuten för att visa mig arbetsduglig inför AT-ansökan. Nio månader efter examen funderar jag seriöst på att byta bana.”

Man kan konstatera att det finns flera olika misslyckanden i denna soppa. Arbetsgivaren förhindrar en viktig yrkesgrupp att göra sin utbildning färdig, och skjuter sig därmed i foten i frågan om att tillgodose en ny generation specialister i god tid till att möta stora pensionsavgångar. Patienter får möta osäkra, kanske rädda, unga läkare utan tillräckligt stöd. Om unga läkare verkligen överväger att ge upp på en lång, dyr utbildning efter bara nio månader på golvet är samhället den största förloraren.

 

Toppen - Mer tid åt Life Science-utredaren

Att den sittande regeringen fortsätter att tydligt prioritera life science-området. Nu ska samordnaren få ett heltidsuppdrag och det är klart vilka områden som ska prioriteras i den kommande strategin. Sen måste det förstås bli verkstad också!

Botten - Agerade otillräckligt

”Här agerade sjukhuset för långsamt och otillräckligt.” Orden är Karolinskas högsta chef Björn Zoëgas om hanteringen av den medarbetare som anklagats för antisemitism mot läkarkollegor. Nu får hen sänkt lön, och inte vara chef, men det finns inte grund för avsked.

Kommentarer

  • Med/dental dr.BERT. 2019-06-25 15:26:31

    Jag känner stor empati och förstämnd. Såsom tidigare personalansvarig för rekrytering av ett nybyggt, mordernt sjukhus på norra berget i Sundsvall, på 1970-talet, är jag som fd. chef, djupt upprörd över samhällets handläggning av antalet AT-PLATSER, i landet. Nu säger jag, ordinerar: organisera Er mer och starkare, alla medicin.studerande och underläkare, åtminstone med tanke på den kommande nya basutbildning ledande till legitimation i landet. Håll ut och kämpa vidare, mvh . Kirurg. BERT.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhetschef:
Jens Krey 070-735 16 61

Teamledare nyheter:
Linda Berglund 073 558 66 66

 

 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier