Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-08-28

Brist på allmänläkare är inte bara ett svenskt problem

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Av rutiga och randiga skäl har jag läst en del brittisk press under sommaren. Det har varit både lugnande och oroande. Lugnande så till vida att det står helt klart att svensk primärvård inte är den enda som kämpar med att uppfylla sin befolknings förväntningar. Oroande för att det är så mycket som är så likt, och att lösningarna ibland känns så futtiga. Den 12 augusti dundrade Daily Express från förstasidan om att väntetiden till allmänläkare nu för första gången var över 15 dagar i snitt. Det gällde icke-akuta besök och uppgifterna byggde på en undersökning i allmänläkartidningen Pulse som årligen frågar ut sina läsare om väntetiderna. National Health Service, NHS, den offentliga sjukvårdsapparaten i Storbritannien, menade å sin sida att väntetiderna inte var så farliga – nästan hälften får komma inom 24 timmar.

Att det behövs fler allmänläkare verkar de flesta vara överens om. Minst 6 000 fler, enligt en beräkning. Premiärminister Theresa May hann lova 5 000 nya ”så fort som möjligt” innan hon blev av med jobbet. Hälsominister Matt Hancock gick redan 2018 på pumpen, och fick ta bort ett entusiastiskt inlägg på Twitter om en fantastisk ökning med 1 000 nya allmänläkare på bara tre månader. Andra som räknade (bland dem en brittisk statistikmyndighet) kunde nämligen inte hitta ökningen som var så ”terriffic”. Inte ens om man räknade med alla läkare under utbildning kunde man få ihop så många. Det man hittade var siffror som visade att antalet fullt ut färdiga allmänläkare stadigt sjönk.

Intresseorganisationen Royal College of GPs konstaterar att arbetsbördan för allmänläkare ökar både i volym och komplexitet och kräver därför att standardbesöket ska förlängas, från tio minuter till femton. De fem extra minuterna skulle hjälpa GPs att ge ”verkligt holistisk vård till patienterna” säger en företrädare för föreningen. (På få håll i brittisk sjukvårdsdebatt diskuteras något annat än läkarens roll i primärvården. Det är som att sjuksköterskor, fysioterapeuter och psykologer knappt finns.)

Här i Sverige väntar alla yrkeskategorier som behövs i första linjen otåligt på en handfast primärvårdsreform. Det är dags nu. För patienterna, politiken och professionerna.

Toppen

Att frågan om hur offentligt finansierad forskning ska publiceras är uppe på agendan. Open access-gratis är gott men kan kvaliteten säkras? Tunga forskare tvekar.

Botten

Att mobilappen Dementia Risk Tool tycks ha dragit sina råd till användarna lite väl långt. En geriatrikprofessor tycker att det är falsk marknadsföring att påstå att individer kan minska sin risk genom ändrad livsstil.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier