Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-09-04

Situationen är orimlig och ohållbar för dem på vårdgolvet

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

En del problem i sjukvården har blivit så vanligt återkommande att de känns som vardag. Fullt på avdelningar, stressade sjuksköterskor, patienter som ligger kvar på akuten. Dagens Medicin har denna vecka undersökt hur det påverkar arbetsmiljön genom att begära ut statistik från Arbetsmiljöverket. Det handlar om de så kallade 6:6-or som skyddsombud står bakom med hänvisning till sjätte kapitlet i sjätte paragrafen av arbetsmiljölagen. Det är rent formellt en begäran om ingripande och kan komma först efter att man redan begärt konkreta åtgärder från arbetsgivaren, men inte är nöjd med resultatet. Ett annat sätt att beskriva det vore ett rop på hjälp.

Vad visar då den granskning som Dagens Medicins reporter Sara Heyman genomfört? Jo att antalet ärenden som kommer in har eskalerat. Första halvan av 2019 har så många anmälningar kommit in som vanligtvis brukar gälla för ett helt år. Och för den som tittar närmare framträder en bekant bild. Sjuksköterskebrist leder till vårdplatsbrist vilket leder till en ohållbar situation för alla inblandade. Patienterna fortsätter att komma, de som kan hitta ett annat jobb byter och lämnar bakom sig arbetsplatser som får lita till vikarier och hyrpersonal. Förbättringsarbetet får vänta, samarbetet blir tärt och alla som jobbar oroar sig för att göra ett ödesdigert misstag.

Det är inte rimligt. Det är inte rättvist. Det är inte hållbart. Och ändå fortgår det. På alltför många ställen, alltför många dagar om året. Där finns chefer som sliter sina hår för att fylla schemaraderna, sjuksköterskor som biter ihop och sträcker sig ännu lite längre för sina patienter, kollegor som försöker stötta. Men det räcker inte. Det krävs att politiker och regionledningar markerar tydligt att detta inte duger, att man förväntar sig ett annat sorts ledarskap och långsiktigt intensiva åtgärder för att komma framåt. Det kan omöjligt vara billigare att fortsätta på den inslagna vägen.

Medan den stora omvandlingen mot god och nära vård jobbar på problemet i sin ände, krävs även en mer akut approach. Peter Burman, regionchef på Arbetsmiljöverket, pekar i veckans artikel ut flera framgångsfaktorer: schemaöversyn, samarbete mellan både yrkesgrupper och mellan region och kommun. Och att göra vård tillgänglig efter kontorstid på andra ställen än akuten. Börja där.

 

Topppen

Att Sveriges Kommuner och Landsting fått en samordnare för nära vård som på heltid ska ägna sig åt frågan. Lisbet Löpare Johansson har gott rykte och högst relevant erfarenhet, senast som utvecklingsdirektör i Region Norrbotten, innan dess strateg på Vårdförbundet.

Botten

Att behandlingsresultaten vid hjärtinfarkt har förbättrats på senare år i Sverige, men det visar sig nu att det kan ha skett till priset av ett ökat antal blödningar. Detta enligt en stor studie baserad på registret Swedeheart, som presenterats på hjärtkongressen ESC i helgen.

Kommentarer

  • Anna 2019-09-06 13:21:22

    Tack Christina! Du beskriver min vardag på ett akutsjukhus i Stockholm. Vi är nära kollaps. Personalen orkar inte längre och patientsäkerheten är extremt hotad. Våra avvikelser verkar inte göra nån nytta överhuvudtaget.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier