Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-09-11

Det hade varit intressant att höra Läkarförbundets ordförande

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Dagens Medicins redaktion har under en tid sökt svar på frågor om en utbildning som Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren går på förbundets bekostnad. Utbildningen vid Handelshögskolan är ett program kallat SSE MBA Executive Format vars syfte är att ”lära deltagarna att bygga, leda och utveckla organisationer.”

Det är, enligt dokument som Dagens Medicin tagit del av, förbundets styrelse som godkänt kostnaden för Stensmyrens utbildning. Sammanlagt rör det sig om 656 250 kronor, inklusive resor och boende, fördelat på två år.

En dyr utbildning för en ordförande som sannolikt är i slutet av sitt styre skulle kunna möta kritik i de egna leden. Eller ses som en nödvändig professionalisering av ett förbund som har 1,5 miljarder kronor att förvalta. Det hade varit intressant att höra ordföranden resonera kring detta.

Svar på frågor om saken kom dock inga alls förrän fredag eftermiddag och då bara till förbundets egen tidning. I en artikel på Läkartidningens sajt förklarar Heidi Stensmyren att utbildningen är en investering i organisationen. Hon hänvisar till fullmäktigebeslut 2016 om att kompetensutveckla förtroendevalda.

”Det här är inget som är hemligt och det är full transparens”, uppger Heidi Stensmyren som vid det laget undvikit att svara på frågor från oberoende medier i två veckors tid. (Utöver Dagens Medicin har Svenska Dagbladet också gjort efterforskningar.)

Läkarförbundet har, i motsats till många andra fackförbund, varit framgångsrika i att rekrytera medlemmar och därmed att säkra intäkter till sitt arbete. Dagens Medicin rapporterade förra våren om hur förbundets ekonomi stod stark, och om de investeringar som gjorts i lägenheter i Marbella och Barcelona liksom köpen av två hus i Visby. Utöver det har Läkarförbundet också satsat på omfattande påverkansarbete, som den egna sajten Trygg vård. På sajten presenterar förbundet en serie specialproducerade filmer där svenska läkare delar med sig av sina personliga berättelser. Mycket tyder på att lobbyarbetet varit framgångsrikt, åtminstone att döma av hur flera politiska partier under senare år omfamnat förbundets budskap om fast läkare.

Hur Läkarförbundet bäst använder sina pengar kan i slutändan bara de egna medlemmarna ha synpunkter på. Nästa fullmäktige hålls 20–21 november.

Fotnot. På eftermiddagen  onsdagen den 11 september ställde Heidi Stensmyren upp på en intervju med Dagens Medicin.

Toppen:

Att det finns en särskild mottagning för patienter som får reumatiska besvär av banbrytande cancerläkemedel. Att påverka immunsystemets aktivitet visar sig nämligen inte helt riskfritt. 

Botten:

Att åtta svenska regioner inte följer Socialstyrelsens riktlinjer om att kvinnor över 30 ska testas för humant papillomvirus. Svårigheter att uppdatera it-system för kallelser kan vara ett av skälen att riktlinjerna inte följs.

 

Kommentarer

  • P-G Larsson 2019-09-11 16:36:06

    Fullständigt huvudlösa argument och beslut av Läkarförbundet. Korruptionen verkar ha ätit sig in Läkarförbundets styrelse. På den typen av förtroendeuppdrag ska naturligtvis personerna vara kompetenta från början när de tillträder; inte när de slutar. Men det är klart när juniorer blir utvalda så kan ju inte de och förbundet fungera optimalt. Det är dags att förtroendevalda besitter hög kompetens när de tillträder, som man vanligtvis endast kan förvärva genom ålder och lång yrkeserfarenhet. De som sitter i valberedningar måste naturligtvis beakta ovanstående, men har tydligen inte klarat ut det P-G Larsson

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier