Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-10-16

Om jag skulle gissa hur vården ser ut om 25 år blir det så här

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Hur ser svensk hälso- och sjukvård ut om 25 år? Kanske förs ett högteknologiskt scanningverktyg över kroppen som blixtsnabbt diagnosticerar, som i sci fi-filmerna. Eller så har framtidens vårdinformationsmiljöer blivit dåtidens och ändå inte lyckats lämna rätt information till rätt vårdpersonal i rätt tid. Det är svårt att förutspå vad ett kvartssekel kan betyda för utvecklingen.

Om jag ändå ska gissa blir detta viktigt:

Fler generalister. Legitimerade vårdproffs med breda kunskaper från olika grundyrken som hjälper patienter med kroniska sjukdomar att väga samman råd och behandlingar. Som i samråd med specialister och med kunskap om individen följer med under hela resan, lång eller kort, och får den att passa in i verkligheten.

Fler coacher. Fler beteendevetare, påminnare, uppmanare och curlare – båda mänskliga och digitala, som hjälper befolkningen att leva upp till de ökade kraven på egenvård. Vaneskapande puttar de på individer och samhälle om det som behöver hända för att förebygga eller försena sjukdom och ohälsa.

Färre gränser. Mindre fokus på huruvida vård är öppen eller sluten, på vårdcentral eller sjukhus, fysisk eller digital. Information som behövs för att bota och lindra flödar fritt mellan dem som har rätt att se den. Stor förståelse för andra delar av vårdkedjan och vikten av kollaboration.

Mer autonomi (och ansvar). Strävan efter jämlik vård på systemnivå har övergått till fokus på hur kvalitet bäst kan uppnås för individen. Team med hög kontinuitet får frihet att lösa uppgiften efter eget huvud och samtidigt ansvaret att leva upp till tydligt ställda förväntningar vad gäller utfall och ekonomi. Långsiktigt fungerande arbetsgrupper gynnas och vässar arbetet med täta och transparenta uppföljningar (utan detaljkopplad ersättning).

Denna vecka fyller Dagens Medicin 25 år. En pigg och spänstig 25-åring, tycker vi själva, men viktigast är förstås vad du som läser har för uppfattning. Vi tar gärna dina inspel om hur vi håller oss i form och dig informerad.

Vi vill gärna tänka tillsammans med dig på hur vården kan och bör se ut om 25 år. Vi räknar med att bevaka den oavsett.

Toppen

Att misslyckandet för Apotekstjänst AB med att upprätthålla nödvändiga leveranser till sjukhusen sätter nödvändigt fokus på regionernas förmåga att upphandla varor och tjänster. Har vi blivit förblindade av låga priser? Vilka lärdomar behöver nu dras inför framtiden?

Botten

Att vårdsystemets logistik är så sårbar att ett universitetssjukhus får ställa in en stor mängd planerade operationer när leveranserna av sjukvårdsmateriel fallerar. Det är lätt att känna oro inför vad som kan hända i en riktig krissituation.

Kommentarer

  • Martin Wohlin 2019-10-16 10:42:04

    Christina, Du underskattar kraften i digitaliseringen rejält. Den offentliga vården kommer knappt att existera om 25 år pga oförmåga att hänga med i omvärldens förväntningar. Detta eftersom utveckling/förväntningar ökar exponentiellt, dvs de kommande 25 åren går inte i samma tempo som de passerade, utan accelererar så att om ytterligare 25 år har ca tusenfalt mer medicinsk utveckling inträffat. Därför går det heller inte att styra hälso- och sjukvården som idag, utan hälso- och sjukvårdsgivare måste leva i ständig dialog med de som skapar förväntningarna, ffa patienterna. Och detta klarar inte dagens hälso- och sjukvårdssystem. Tvärtom lämnar sjukvården personcentrering och digitalisering och centraliserar samt sparar sig in i framtiden. Som exempel ger jag dig samhällets oförmåga att dela hälsodata och driva innovation (förhindrad i lag) och hälso-, sjukvårdens och välfärdens mätbara mål, vilket är att spara pengar. Detta styr bort ifrån att ta ansvar, och mot budget och isolering.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier