Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-11-20

Hur ska man tolka att ett regionägt bolag försäkrar sin personal privat?

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Vilket ansvar har regionerna att upprätthålla tilliten till den offentligt finansierade vården?

Förra veckan rapporterade Dagens Medicin om att regionägda Löf, Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, ska upphandla privat sjukvårdsförsäkring för sina anställda. Bolaget har i uppgift att utreda och ersätta patienter för vårdskador i regiondriven vård. Nu vill man erbjuda sin egen personal en privat sjukvårdsförsäkring och ger flera anledningar: Man konkurrerar om personal och vill ses som en attraktiv arbetsgivare. Man vill snabbt ha sin personal tillbaka i arbete efter sjukdom. Och bolagen man köper sådana tjänster av garanterar att offentlig sjukvård inte trängs undan.

Ändå är det svårt att inte ställa sig frågan: Hur ska befolkningen tolka det när ett regionägt bolag vill försäkra sin personal privat? Som dåligt självförtroende? Hur man än vänder och vrider på det är det svårt att ur ena mungipan tala om vård i världsklass, medan man ur den andra försäkrar sig mot att behöva använda den.

Den här veckan har Dagens Medicin djupdykt i utvecklingen för den Nationella läkemedelslistan. Flera inblandade nyckelaktörer uttrycker oro för att tidsschemat för införandet är för tajt och att arbetet ska försvåras av samtidiga byten av journalsystem för vårdgivarna. Men den allra största oron borde ändå ägnas åt möjligheten att denna lista helt enkelt inte blir till tillräckligt mycket nytta. Trots att många smarta människor och grupperingar jobbat med idén under väldigt lång tid.

För tolv år sedan beskrev Dagens Medicin i en artikel en pilotstudie där läkare fått testa den så kallade läkemedelsförteckningen. Krånglig inloggning gjorde att den användes sparsamt men systemet kunde avslöja missbruk och onödiga läkemedel, rapporterade vi då.

Nu ser den nationella läkemedelslistan (som ska gå att ansluta till i sommar) ut att få sådana begränsningar att själva syftet naggas i kanten. Om listan inte kan ge snabb digital överblick över patientens alla läkemedel, var då allt slit värt det? I bästa fall kan arbetet ha givit ett intensifierat samtal om hur man idag för bok över läkemedel i olika system och landsändar och kanske hur dessa arbetssätt över tid bör förändras. Låt oss hoppas på att även långsam och liten utveckling kan ge lärdomar värda nedlagd tid.

 

Toppen

Att musikaliska förebilder som Max Martin, Anne Sofie von Otter och flera andra tar till orda för att kräva större användning av musikterapi som, enligt dem, är en underutnyttjad samhällsresurs i svensk hälso- och sjukvård.

Botten

Att det inte alltid är patientens bästa som styr utformningen av standardiserade vårdplaner, enligt ny forskning om patienter inom psykiatrisk tvångsvård som ska föras ut i öppen psykiatrisk tvångsvård. Risk att rättssäkerheten sätts ur spel.

 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier