Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2019-11-27

”Vilken sorts vårdkvalitet är värd att mäta i framtiden?”

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Vid denna tid på året pågår ett intensivt arbete på Dagens Medicins redaktion för att samla in all den data som ligger till grund för vår årliga rankning av de svenska akutsjukhusen. Förra året valde vi till slut ut drygt 170 indikatorer att granska de 61 sjukhusen utifrån. Många fler hämtades hem, vreds och vändes på, bedömdes, diskuterades, valdes till eller bort. Hur många det blir i år avgörs just i dagarna, och om du har inspel om vad vi borde inkludera – hör gärna av dig, men gör det fort!

Vi får ofta frågor om varför olika parametrar inte är med. Det vanligaste svaret är att det helt enkelt inte finns jämförbara uppgifter att tillgå. Det vi är ute efter är ju data kring faktorer som påverkar patienter och som utförs eller spelar roll på alla akutsjukhus.

Vi har dammsugit nationella mätningar och kvalitetsregister efter sådana parametrar, som dessutom också behöver finnas nedbrutna på sjukhusnivå för att kunna användas. I praktiken innebär det att vi mäter vård för relativt vanliga åkommor, som behandlas på många sjukhus över landet.

I ljuset av dagens utveckling kan man gissa att rankningen av Sveriges bästa sjukhus på sikt riskerar att bli obsolet. I takt med nivåstrukturering på både nationell och regional nivå kan man anta att allt färre sjukhus kommer att ha breda uppdrag för att utföra lite all möjlig vård. Redan nu ser vi exempel på hur regioner lägger vissa operationer på ett sjukhus, och andra sorters operationer på ett annat. Om det gör att kvaliteten vässas, är det ju gott så.

Vilka jämförelser kommer då att bli viktigare i framtiden? Ganska nyligen fick vi förslag från Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal om att jämföra insatser för folkhälsa. Ge oss gärna tips om vilken data som skulle kunna användas för det! I flera år har jag själv nyfiket botaniserat efter tillräckligt många och pålitliga siffror om primärvårdens utfall. Går det att utse Sveriges bästa vårdcentral? Eller sortera fram den enhet som utmärker sig kvalitetsmässigt bäst i den kommunala hälso- och sjukvården? För oss som branschmedium är det viktigt att blottlägga brister men också att visa upp dem som lyckas. När framgångsmetoder sprids, nyfikenhet väcks och studiebesök bokas in, då syns kraften i goda exempel. Och då är 10 700 sifferuppgifter och månader av research väl värt det.

 

Toppen

Att leveranskrisen får sin egen externa utredning när de fem drabbade regionerna ger utredarvane Toivo Heinsoo i uppdrag att granska det som hänt. Upphandlingsprocess, leverantörsflöden, informationsflöden och konsekvenser ska sättas under lupp.

 

Botten

Att det är så svårt för blåscancerpatienter att få cystektomi inom stipulerad tid. Både Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska har anmält flera fall enligt lex Maria. Vårdkö ska inte vara detsamma som vårdskada.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier