Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2020-01-28

Vårdens största utmaning är svaret på frågan: Vad ingår?

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Hur märks den stora omställningen av svensk hälso- och sjukvård? På vissa ställen inte alls, och på vissa ställen därför att gamla modeller blivit uttjänta. På sina håll för att experimentlustan är stor och på andra för att det är svårt att släppa de gamla inkörda tillvägagångssätten. Är det kris i svensk sjukvård? Jag får frågan hela tiden. Nej, säger jag. Jag kan inte se att hela den svenska hälso- och sjukvården är i kris. Men det finns arbetsplatser där arbetsmiljön är alldeles för dålig. Där det inte gått att hålla näsan ovanför vattenytan på rätt länge. Där patienterna ömmar för personalen, och säger det högt. 

Men det finns också vårdenheter där professioner tillsammans med varandra och sina patienter hittar sätt att inte bara klara dagen eller veckan, utan verkligen utvecklar vården. Det kan vara med trygga vårdkedjor, motiverande samtal eller samarbeten över organisatoriska gränser, men på något sätt lyckas de göra livet lite bättre och tryggare för den som lever med egen eller anhörigs sjukdom.

Det kan vara dåligt och bra samtidigt inom ramen för ett jättesystem som svensk hälso- och sjukvård. Denna vecka kan Dagens Medicin berätta om att två av de fem regioner som tar ut olika egenavgifter för fysiska och digitala besök valt att sänka avgiften för digitala besök vid årsskiftet. Det är ett försök att knuffa utvecklingen i en viss riktning. Är det ett bra försök? Är det schysst att styra vård i en viss riktning för personer vars ekonomi känner av skillnaden mellan 300 eller 100 kronor? Vore det bättre att utgå från vilken typ av besvär som passar att få hjälp med digitalt? Eller att göra digital vård mer tillgänglig utan att sätta en specifik prislapp på den? Framtiden får utvisa.

Att förändring mot nära och integrerad vård behövs är det ingen som ifrågasätter längre. Däremot hur förändringen ska ske, i vilken takt, i vilken ände det är bäst att börja och vem som ska få bestämma. I ett demokratiskt system är det enda rimliga att befolkningen får en hel del att säga till om, genom folkvalda politiker. Men baserat på vilket underlag? Vem kan i dagsläget pedagogiskt beskriva vilka förväntningar som är rimliga att ha på vården? Det framstår allt mer som vårdens största utmaning, svaret på frågan: Vad ingår?

Toppen
Att se viljan hos toppsjukhusen i Dagens Medicins rankning av svenska akutsjukhus att dela med sig av lyckade och mindre lyckade försök till nya arbetssätt med patientens bästa för ögonen. Kvalitet lönar sig!

Botten
Att det är vanligt att patientorganisationer får finansiellt stöd från läkemedels- och medicinteknikföretag men att många brister i hur stödet redovisas och ofta saknar interna regler för frågan. Detta enligt en stor sammanställning i tidskriften BMJ.

Kommentarer

  • Gudmar Lundqvist 2020-01-30 16:20:29

    ja, man kan undra vad som "ingår" i dagens kaos. Exempel kan tas från försäkringsbolagen: Alla har vi ju en "vagnsskadegaranti" i den solidariskt finansierade vården, men man kan ju även teckna "helförsäkring" för extra medel, med förtur etc. Man kan även tänka sig en "halvförsäkring" för dem som vistas i Thailand/Portugal halva året! Därtill finns ju en "ansvarsförsäkring" som fritar en vid osedligt leverne. "Dolda fel" borde man ju även kunna försäkra sig för, liksom för "fuktskador i källarvåningen. Därtill finns ju en "assistansförsäkring" för de som behöver personlig assistans (!) - så det finns förvisso många ytterligare sätt att öka ojämlikheten i vården, så att allt inte ingår - om det nu är det som politiken vill? Själv anser jag att det är idag viktigare än någonsin att argumentera, och konsekvent agera till förmån för den solidariska vård som vi tidigare haft i vårt land!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier