Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2020-03-31

En sak är fullkomligt klar – det är en dålig tid för förtroendeklyftor

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

De har röda märken i sina ansikten. På näsan. Över kinderna. På vissa av bilderna ser det nästan ut som början till trycksår. Den italienske fotografen Alberto Giuliani har fångat ögonblicket då läkare och sjuksköterskor på San Salvatore-sjukhuset i Pesaro precis har tagit av sig skyddsmaskerna efter avslutat skift.

Fotografen är själv född i Pesaro, en italiensk badort vid Adriatiska havet med knappa 100 000 invånare. Nära Rimini, fast 35 min längre söderut med bil på autostradan A14.

Giuliani har fotograferat dem en dryg vecka tidigare och nu publiceras bilderna i amerikanska tidskriften The Atlantic.

De är narkosläkare och iva-sjuksköterskor, någon är kirurg. Kvinnor och män som lutar sig mot väggen, tittar rakt in i kameran eller ner eller bort. Man ser att de är trötta. Det syns i blicken. Och kanske en slags stolthet? Nej. Det går faktiskt inte att säkert läsa av mer än att just det här arbetspasset i alla fall är avklarat.

En dryg vecka senare i Sverige finns hos vissa personalgrupper en oro om att inte få tillgång till rätt utrustning för att skydda sig. Oron dyker upp och växer sig stark i Facebook-grupper. Sprider sig, som ett virus.

Den badar i en tidigare uppgrävd vallgrav mellan golvet och ledningen, som säger att de där uppe inte begriper hur de där nere har det. Den vallgraven är inte ny, den har funnits där länge och har inget alls med covid-19 att göra. På vissa ställen är den avgrundsdjup, på andra ställen bara några ofarliga centimeter eller till och med helt torrlagd.

Men en sak är fullkomligt klar – det är en dålig tid för förtroendeklyftor nu. Nu ska det ösas tillitssand i vallgraven och det ska ösas fort. Det görs bäst genom att vara mycket generös och ärlig med information, och vad man bygger sina ställningstagande på. Smart och välutbildad personal tål den osminkade sanningen. Det finns gott om exempel på hur läkare, sjuksköterskor, labbpersonal och legitimerade av alla sorter de senaste veckorna rekordsnabbt har hittat lösningar för att rusta vården för en ny verklighet. Att få en tydlig bild av förutsättningarna är bottenplattan för att kunna bidra. 

Det är naturligtvis helt avgörande att vårdpersonal får tillgång till den skyddsutrustning som enligt tillgänglig evidens fungerar.

Kommentarer

  • Britta Bergstedt 2020-03-31 17:33:19

    Visst, Christina Kennedy, kan "lösningar för att rusta vården för en ny verklighet" bli bra, om bara "bottenplattan" vilar på fast grund och inte på lösan sand. Ibland eller allt som oftast måste vi ner i botten för att sedan med hjälp av situationen och den nya kunskapen nå oanade höjder. Låt oss tillsammans förbereda oss för ett kraftfullt nyskapande med hjälp av ny teknik som gynnar patientsäkerheten och avlastar personalen i vården ……

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier