Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2020-04-22

Pandemin visar på vikten av det långsiktiga folkhälsoarbetet

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det finns något djupt mänskligt i att försöka hitta något positivt att hålla fast i, mitt i en kris. Skänkta matlådor, visad hjälpsamhet och omtanke, den gamla som överlevde covid-19 trots allt och fick komma hem.

Många debattörer i och utanför vårdapparaten har imponerats av den rekordsnabba utbyggnaden av iva-platser. Den nybyggaranda och professionalism som visats i skuggan av en ny och till stora delar okänd fara är enorm.

Samtidigt väcks rädslan att det som behövs för att under en längre tid bära den massiva – och helt nödvändiga – insatsen saknas. Att den är byggd på att vårdande professioner redan till vardags sträckte sig för att få uppdraget och verkligheten att gå ihop. Och att de nu sträcker sig så långt att de själva blir sjuka. Smittan är en oro, javisst, men långa arbetspass och brist på återhämtning är också en reell risk.

Det som däremot kan glädja redan nu är att samhället vaknat upp för betydelsen av god folkhälsa för alla. Tack vare pandemin har det blivit lättare att uppmärksamma det som hälso- och sjukvården vetat hela tiden: Att medborgare med minst resurser och möjligheter ofta drabbas hårdast när det kniper.

Jonathan Tomlinson, allmänläkare i Londons East End, beskriver i ett inlägg på sin blogg A better NHS en månad på jobbet som varit ovanlig. Han berättar att han lagt två dagar på att ringa runt till sina patienter för att tala om vilka önskemål de har, om de skulle få covid-19 och behöva sjukhusvård. Han beskriver hur väsensskild hans egen vardag är från patienternas. Han bor luftigt, njuter av naturen på helgerna och cykelturen till jobbet i veckorna. Han har ett jobb, bara en sån sak. Han är grundfrisk. Och har råd med hur mycket wifi han vill, kan köra och handla med bil, känner tryggheten från en stöttande och nära familj.

För patienterna är vardagen ofta en helt annan. Trångboddhet, ingen tillgång till strövområden, mer sjukdom och fattigdom än genomsnittet, begränsningar i ekonomi och nätverk. Några träffar han inte alls längre, som kvinnorna som kom till honom och vilade i ett besök på en trygg plats, undan en vardag fylld av våld. Han har inte skrivit en orosanmälan för ett barn på flera veckor.

Tack vare pandemin blir vikten av det långsiktiga folkhälsoarbete uppmärksammat och avgörande.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier