Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Christina Kennedys blogg Publicerad 2020-06-10

I en kris är granskning, skildring och utredning helt nödvändig

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

De senaste månaderna har varit konstigare än vad många av oss upplevt någonsin i våra yrkesliv. För vissa en period av extrem ansträngning, ibland kanske till och med en berusande spänning. För andra omskolning, paus från det vanliga, introduktion till nya uppgifter och möten med det orimliga. Att inte veta om skyddsutrustningen finns för nästa pass, varför sjukdomen får sånt fäste hos vissa men inte andra, att inte kunna låta anhöriga komma in och trösta eller ta farväl. Och för de som inte behövt tjänstgöra i krisens kärna, ändå den isande vetskapen om storleken på vårdskulden som ska tas igen.

För oss som till vardags bevakar hälso- och sjukvården har pandemin också inneburit ett fokus på ”vårt” område från stora, skickliga och resursstarka redaktioner. I en kris av det slag vi genomlever nu är granskning, skildring, ifrågasättande och noggrann utredning helt nödvändig. Många journalistkollegor på olika redaktioner har gjort starka och folkbildande insatser. Inte bara om covid-19 men om hur svensk hälso- och sjukvård faktiskt fungerar, var besluten fattas, hur det går till när någon dör. Även medier har gjort sig förtjänta av kritik: Övertolkat, underresearchat, missförstått. Det kommer att finnas tid att dra lärdom för oss alla.

På Dagens Medicin har vi valt att fokusera på det som är vår kärna, det vill säga att beskriva och granska det som påverkar vårdens beslutsfattare på alla nivåer. Och på nolltid har utveckling behövt ske. Digitala verktyg har blivit vardag, broar av samverkan mellan regioner och kommuner har byggts nästan i luften. På så gott som varje sida i den här tidningen kan du läsa om hur såna som du försökt göra det bästa av en svår situation.

I början av krisen valde vår reporter Sara Heyman att tillfälligt återvända till sjuksköterskeyrket. Hennes personliga reflektioner och fångade ögonblick från vårdgolvet har fyllt ledarsidan i Dagens Medicin mycket bättre än vad någon chefredaktör skulle kunnat de senaste veckorna.

En sak vet jag säkert. När andra redaktioner återgått till vardagen och när vården på nytt blivit ett av många ämnen som konkurrerar om uppmärksamheten, då står Dagens Medicin kvar i vårdmyllan.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier