Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Darius Barimanis blogg Publicerad 2016-11-15

Sverigedemokraterna försvårar rätt till vård!

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

SD sviker de väljargrupper de säger sig representera och har sitt främsta stöd i – arbetarklassen. Det genom att fälla förslag som gynnar dessa grupper. Din hälsa är det allra viktigaste du har och den är väldigt beroende av vården, vilken SD inte gör något för att förbättra, tvärtom! 

Jag har gett upp hoppet om något som skulle kunna bita på SD:s enorma väljarstöd. Ingen skandal är stor nog och inget uttalande verkar anses tillräckligt rasistiskt när det kommer från detta parti. Inte ens trianguleringen av SD:s politik av de etablerade partierna verkar ha påverkat deras fortsatt breda väljarstöd i någon större utsträckning. Folk fortsätter stödja SD och bortser från alla brister av en anledning: SD är deras bästa hopp om att begränsa invandringen som de ser som orsaken till samhällets alla problem. Naiv som jag är tänker jag ändå ge mig på ett försök till att få deras väljare på bättre tankar.

Din hälsa är det allra viktigaste du har. Din hälsa är väldigt beroende av vården och den gör SD inget för att förbättra, tvärtom! Sex timmars arbetsdag ökar närvaron och minskar sjukskrivningarna. Något som kunde locka tillbaka utbränd vårdpersonal som valt att arbeta utomlands eller med andra yrken. Brist på vårdpersonal är orsaken till platsbristen, som i sin tur orsakar den ökade andelen patientskador och dödsfall. På grund av SD fick undersköterskorna på Svartedalens sjukhem i Göteborg, trots positiva resultat, inte fortsätta med sitt experiment med 30 timmars arbetsvecka som hade pågått i ett år.
Region Skåne röstade nyligen om ett förslag om att införa 30 timmars arbetsvecka, men även i detta fall röstades förslaget ned med hjälp av Sverigedemokraterna. Region Skåne har den lägsta landstingsskatten i landet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade i sitt budgetförslag en skattehöjning på 30 öre nästa år. Detta hade gett sjukvården i Skåne ett välbehövligt tillskott på 800 miljoner kronor men det röstades ned med hjälp av SD. Våga inte komma dragandes med att pengarna borde tas från flyktingmottagandet för dessa pengar kommer inte från landstingsskatten!
Naturligtvis har allianspartierna det största ansvaret, men Sverigedemokraterna sviker gång på gång en grupp där de har sitt största stöd och som de säger sig representera; nämligen arbetarna.

De privata vårdcentralerna och det fria vårdvalet ökade inte tillgängligheten för alla. Framför allt ökade det inte tillgängligheten till primärvård i sådana områden där SD:s väljare bor och ändå har de aldrig ställt sig negativa till privatiseringar i sjukvården. Tvärtom går de mot väljarströmmen när de till varje pris lovar orörda vinster i välfärden. "Vi har inga som helst problem med att företag inom välfärden gör vinst", säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i privata affärer.
Enligt statistik från OECD hade Sverige år 2015 det lägsta antalet vårdplatser i Europa och då tyckte SD att det var en bra idé att lansera en budgetproposition med förslag till besparingar om 53 000 miljoner kronor i statliga bidrag till kommuner och landsting, den egentligen enda typen av medel under den rådande sjukvårdsorganisationen som skulle kunna rädda vården ur sin kris.
Jimmie Åkesson säger: "Det kommer att ta tid att komma tillbaka till det land och samhälle som en gång var det bästa i världen". Men det var inte du och dina anhängare, Jimmie Åkesson, som gjorde Sverige till bäst i världen och SD:s politik kommer inte återföra landet till sina glansdagar. Det kan endast en progressiv socialistisk rörelse eller regering göra genom att fördela om pengarna från de rika till välfärden. Med den rådande sjukvårdsorganisationen är det riktade statliga bidrag som behövs för att rädda vården ur sin kris – något som kan åstadkommas med förmögenhetsskatt eller ökad progressiv beskattning, sådana åtgärder som SD som bekant är emot.

Vårdens kris har inget med flyktingar att göra och SD har än så länge bara gjort saken värre. Rösta inte på SD över huvud taget! Men om du ändå gör det och det på grund av att du vill värna välfärden – då har du blivit felinformerad.

Kommentarer

 • Ssk 2016-11-30 14:57:14

  Men köerna till sjukvården fanns ju till och med innan SD var grundat!! Inte hjälper det med sådan här propaganda i DM för att förbättra inom vården för någon. Jag läser gärna sakuppgifter om vad politikerna gör i vård-Sverige, men det här var ändå ett lågvattenmärke för en annars god mediaverksamhet. (Jag arbetar mycket aktivt mot SD!)

 • DL i en rik kommun 2016-11-30 13:00:48

  Trams. Region Skåne skulle självdö utan bidrag från Solna, Täby, Danderyd m. fl. Dessa bidrag är beroende av mycket, bl. a. mängden flyktingar. Om 2 år när dagens flyktingar (och dem från 2015) hamnar i den vanliga statistiken på arbetssökande så får vi en ekonomisk välfärdsbomb om inte härdsmälta. Att socialister inte kan koppla ihop offentliga utgifter och tro att landstingsskatt inte är relaterat till statliga kostnader är ingen överraskning. Det räcker med att läsa stackars förvirrade Keynes för att inse att vänsterpolitik är en parodi. Men ja, läkarkollektivet är infiltrerat av dessa nysocialister. Goda apostlar. SJW - social justice warriors heter de också. Och det slutade vara trendigt 2015. SÅ ute nu...

 • Läkare 2016-11-21 18:59:30

  Vilken bedrövlig socialistpropaganda detta är! Skall verkligen Dagens Medicin publicera sånt dravel? Och nej, jag röstar inte på SD.

 • När förnuftet talar 2016-11-17 15:00:40

  Vi är många som tycker: Bra skrivet, Darius Barimani! Vi är i själva verket i majoritet :) Nej tack till ett samhälle där rätt blir fel och fel blir rätt. Hjärnan har vi fått för att ... ?! Just det, tänka med.

 • Eva 2016-11-17 13:48:40

  Är Dagens Medicin en arena för partipolitik numera?

 • Maria Wiberg 2016-11-16 06:50:29

  Bra skrivet!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!