Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Darius Barimanis blogg Publicerad 2016-12-20

Staten borde betala tillbaka våra lån

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Känner du en läkare som är arbetslös? Det gör i alla fall inte jag. Alltså förutom dem som själva valt att vara arbetslösa. Mina skolkamrater från läkarstudierna i Ungern har alla fått anställning. Dessutom arbetar majoriteten inom bristspecialiteter (allmänmedicin, geriatrik, akutsjukvård etcetera) inte sällan på mindre orter långt från städerna där de vuxit upp . Alltså utför de ett extra viktigt arbete då de arbetar där behovet är som störst.

Detta gäller även många kolleger som läst i andra Östeuropeiska länder. Det är svårt för oss “hemvändare” att få ST på de stora sjukhusen. Det har sin förklaring i att många av oss inte tillåts göra AT eller börja forska under läkarutbildningen.  Jag vill inte påstå att det skulle vara finare eller bättre att hamna på storsjukhus utan menar bara att  vi borde ges samma förutsättningar.

Många läkare som har studerat i Sverige blir arga över att vi “slipper” göra AT, men det är egentligen bara en förbannelse såtillvida du inte intresserar dig för till exempel psykiatri eller allmänmedicin där du omedelbart erbjuds anställning. Det blir mycket svårare att komma igång med forskning och som jag nämnde tidigare en lång väg till att få ST på ett storsjukhus. Detta är bara en del av orättvisorna som drabbar oss hemvändare. Jag menar inte att det ska tyckas synd om oss, för vi har trots allt haft turen att födas i ett land där vi kunnat förverkliga våra drömmar tack vare förmånliga studielån. Egentligen vill jag tillägna ett blogginlägg om var och en av de saker jag tagit upp, och genomföra en eller två studier för att få belägg för mina påståenden. Men det finns värre orättvisor att skriva om i den här världen, till exempel platsbristen eller den dåliga tillgången på kirurgi i låg- och medelinkomstländer. Men jag tänker åtminstone återkoppla till det faktum jag inledde inlägget med, nämligen:

2015 hade hälften av alla läkare som erhöll legitimation studerat utomlands. Om arbetslösheten bland oss som studerat medicin i Europa utanför Skandinavien är näst intill obefintlig och ¼ av alla svenska läkarstudenter för närvarande studerar i Östeuropa;på vilket sätt har inte landstingen, staten och läkarförbundet outsourcat läkarprogrammet?

Alla vet att det står till på detta vis, så varför betalar vi för utbildningen själva? Många kamrater hade bra betyg och var bara en hårsmån från att komma in på läkarprogrammet i Sverige, men vissa av dem blev trötta på att vänta. Det var inte en enda av oss som hyste något tvivel om att få anställning när vi återvände. Som om det inte vore nog med att stat och landsting inte tar ansvar för den egna läkarförsörjningen, roffar landstingen aktivt åt sig välbehövda läkare från områden i ekonomisk kris.

Men de säger ju “att det är inte brist på läkare utan specialister”. Är det bara jag som tycker att detta väldigt välciterade resonemang låter motsägelsefullt? Visst är det brist på specialister men nog är det även brist på läkare. De som kommer med detta påståendet menar alltså att vi som underläkare är välbemannade och  går alldeles för lite jour? Att läkare och specialister är väsensskilda?

Det andra underliga argumentet är att det inte bara går att öppna upp fler platser eftersom “det skulle sänka kvaliteten på den svenska läkarutbildningen”. Till er som säger så: Hur tror ni den kliniska delen ser ut i till exempel Ungern, Polen, Rumänien eller Tyskland?

Om ni trots allt inte tänker öppna upp fler platser på läkarprogrammen så ge oss åtminstone bättre möjligheter till att utföra våra kliniska placeringar hemma i Sverige!

 

Kommentarer

 • Magnus 2016-12-27 13:52:46

  @Maria Darius Barimanis diskuterar inte hur många platser som behövs på svensk läkarutbildning utan presterar en enda lång partsinlaga som går ut på att den som väljer att köpa sig förbi uttagningsförfarandet till medicinarutbildning sen skall få pengarna tillbaka. Det är naturligtvis inget som säger att de som köper en utbildning utomlands hade kommit in i Sverige ens om antalet platser ökats med 30%. Det enda vi vet är att de hostat upp kursavgiften för utlandsstudier och nu vill Darius ha sin tillbaka trots att han köpt sig förbi kön. Vad kvaliteten beträffar kan vi konstatera att utlandsstudier öppnar möjligheten för studenter som inte kommer in på svensk utbildning att ändå bli läkare i Sverige, hur bra själva utbildningen är varierar säkert.

 • Maria 2016-12-22 19:56:27

  Det intressanta som Darius tar upp är ju om vi verkligen anser att kvaliteten blir lika bra inom svensk sjukvård genom att bemanna med utlandsutbildade läkare istället för att öka på utbildningsplatser inom landet. Som vi bäddar får vi ligga. Tråkigt med kommentarer kring den retoriska rubriken som väl inte var artikelns huvudbudskap?

 • Magnus 2016-12-21 13:00:50

  Hej, Håller med Jonas och Patrik. Att läsa medicin är ingen mänsklig rättighet. Den som inte har vad som krävs för att komma i på läkarutbildningen hemma kan VÄLJA att köpa en plats utomlands. Inget fel i det, men det finns inget skäl för samhället att betala tillbaka lån för den som köpt en plats utomlands och efter utbildningen väljer att arbeta i Sverige. Folk har läst utomlands i många decennier, men tydligen finns numer en oändlig förväntan på vad man har rätt att begära av samhället.

 • Patrik 2016-12-20 17:37:56

  Jag förstår din poäng och jag är själv utlandsstuderande, men som Jonas säger så är det ett aktivt val vi har gjort för att nå vårt drömyrke. Visst är det så att alla inte orkar vänta, men för den som verkligen vill ha en plats på ett av de svenska lärosätena så finns det absolut en möjlighet till det via t.ex. HP. Dessutom är vi som svenskar redan extremt priviligierade jämfört med t.ex. mina tyska utlandsstuderande kollegor som måste hosta upp hela studieavgiften genom betydligt mindre förmånliga lån, och/eller från föräldrar eller släkt. Som situationen är nu med begränsade AT-platser i landet så hjälper det inte att öppna upp fler platser på de redan överfyllda grundutbildningarna. Börja med att utöka AT-platserna och vidga flaskhalsen fram till legitimation, så får vi även specialister snabbare.

 • Jonas 2016-12-20 16:13:12

  Staten borde inte betala ditt lån för att du väljer att utbilda dig utomlands (du är fri att låta bli) och sen väljer att jobba i Sverige. Det är ingen rättighet att få gå en läkarutbildning.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhetschef:
Jens Krey 070-735 16 61

Teamledare nyheter:
Linda Berglund 073 558 66 66

 

 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier