Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Darius Barimanis blogg Publicerad 2017-02-01

Ta från dom rika och ge till sjuksköterskorna

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Vårddebatten går het och det är viktigt att vården blir den viktigaste valfrågan inför valet 2018. Både patienter och vårdpersonal lider av överfulla akutmottagningar och inställda operationer. Många är överens om att något måste hända men för att vända utvecklingen måste vi kunna enas om lösningen till sjuksköterskeflykten som är huvudorsaken bakom platsbrist och patientskador. Här måste staten öka sjukvårdsmedlen. Detta är en renodlad politiskt fråga och handlar om något så enkelt som fördelning av pengar.

Det positiva är att vårdpersonal och allmänhet har förstått att våra överfulla akutmottagningar och ökade antal patientskador beror på bristen på vårdplatser (Sverige har lägst antal vårdplatser per invånare i Europa). I debatten har även framgått att det egentligen inte råder brist på faktiska sängplatser utan framför allt sjuksköterskor som kan sköta dem.

Sjuksköterskeflykten är alltså huvudproblemet och den beror på dåliga löner, dålig löneutveckling, dåliga karriärmöjligheter, dåliga arbetstider och hög arbetsbelastning med för många patienter per sjuksköterska. Så långt är de flesta av oss överens, men tyvärr slutar samförståndet när det kommer till att formulera lösningar.

Sjukvårdens problem beror på ideologiska orsaker (nedskärningar, skattesänkningar och alltför stramt lagda sjukvårdsbudgetar) och det är enbart med ideologi som problemen kan lösas. Det går inte att fördela om pengar till bättre sjuksköterskelöner då det finns inte tillräckligt mycket pengar att fördela. Det handlar inte om prioriteringar av befintliga resurser utan om att lägga mer pengar på offentlig sektor. Det handlar om att ge oss lite andrum, lite marginaler.

Myten om att vi inom vården lägger pengarna på fel saker är en vanlig och destruktiv vanföreställning. Ett populärt exempel är kostnaderna för bemanningssjuksköterskor. Här påtalas landstingens påstådda kortsiktighet och näst intill kafkaeska hållning i frågan, alltså “varför lägger inte landstingen de skyhöga kostnaderna för “hyrsjuksköterskor” på fast anställda för att få befintlig personal att stanna kvar och samtidigt locka fler? Hur kan det finnas pengar till bemanning men inte pengar till att höja löner?” Detta frågar sig såväl opinionsbildare som politiker och vårdarbetare på golvet.

Denna myt måste det slås hål på en gång för alla! Cheferna är inte dumma utan desperata och för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är bemanningsföretagen faktiskt ett sätt att i kriser spara pengar genom att slippa att betala för långsiktiga men kostsamma lösningar som att erbjuda bättre villkor för fast anställd vårdpersonal. Detta kan illustreras genom enkel matematik:

År 2014 var totalkostnaden för inhyrda sjuksköterskor 500 miljoner kronor. Kostnaden för en fast anställd sjuksköterska är två tredjedelar av den för en bemanningssjuksköterska. Många tror att skillnaden är större med tanke på att lönen kan skilja sig från 24000 kronor för en fast anställd jämfört med uppemot 40000 kronor för en bemanningssjuksköterska, men detta beror bland annat på att landstingen slipper betala arbetsgivaravgift för bemanningspersonal.

2015 fanns det ungefär 140 000 legitimerade sjuksköterskor under 65 år. Skulle man höja deras löner med 5000 kronor i månaden – vilket egentligen är långt från tillräckligt – skulle det, inklusive arbetsgivaravgift, bli mer än tio miljarder kronor på ett år.

Ställ tio miljarder kronor mot 133 miljoner kronor.

Kalkylen är oerhört förenklad men visar de stora skillnader i kostnader som vi måste börja diskutera.

Räkna då även in SKL:s rädsla för att kraven på förbättrade arbetsvillkor sprider sig till övriga yrkeskategorier inom vården.

Bemanningskostnader och skyhöga konsultlöner är löjeväckande men kostnaden för dem kommer aldrig ens i närheten av vad det skulle kosta att skapa en bra arbetsmiljö och patientsäker vård. Hushållning av resurser är viktigt men nivån på vårddebatten behöver höjas en nivå och fokuseras på bättre finansiering av sjukvård. För att nämna två bra exempel: förmögenhetsskatt och arvsskatt!

Många tror att vården inte har något med höger eller vänster att göra men inget kunde vara mer falskt. Hur mycket och på vilket sätt som offentlig sektor finansieras har jättemycket med politik att göra. Folk som arbetar inom vården och är höger vill ju gärna hitta alternativa förklaringsmodeller och lösningar till sjukvårdens problem. Jag hoppas med det här inlägget att jag kan få människor att förstå att det inte går att kostnadseffektivisera bort alla sjukvårdens problem, det räcker en bit men långt ifrån hela vägen.

Det har skett enorma skattesänkningar sedan slutet av 80 talet som bara inte går ihop med att vården blir mer och mer kostsam och avancerad.

 

Kommentarer

 • Läkare 2017-02-03 19:27:56

  "Folk som arbetar inom vården och är höger vill ju gärna hitta alternativa förklaringsmodeller och lösningar till sjukvårdens problem" -till skillnad från vänsterns icke-alternativa modeller och lösningar då eller? Sånt underbart trams. Haha tack för att du sprider glädje i en i många avseenden trist sjukvårdsdebatt.

 • Akutvårdsundersköterska 2017-02-03 14:59:16

  Detta eviga prat om lågavlönade sjuksköterskor- jag skulle vilja se det sjukhuset som arbetar utan sina undersköterskor, för att alla har gett sig av till kommunen av pga dåliga villkor på landstinget.

 • Fd ssk 2017-02-01 13:21:27

  Väl skrivet och klarsynt! Lätt att det låser sig i tankeknölarna. Finns så klart även fler aspekter att ta in. Det blir lätt att allt fokus hamnar på ett par problemområden och därtill lösningar och den stora bilden kommer i skymundan. Sjukvård kostar ofantligt mycket pengar, allt kokar ner till vilken vård ska vi tillhandahålla, till vilken kvalité, och vad får det kosta. Vården får ta mycket kritik för hur "dåligt" den fungerar, sällan imponeras man över hur enormt mycket slit och förändringsvilja som faktist finns. Men vi kan inte magiskt lösa allt. Vänster/höger debatten är intressant. Om vården inte ska skattefinansieras så får den börja kosta för privatpersoner via försäkringsbolag. Det går inte att bara strama år utan att tillföra. Min största oro är att glöden tillslut försvinner hos vårdens viktigaste resurs, personalen.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier