Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Darius Barimanis blogg Publicerad 2017-08-21

Skicka era patienter med hemorrhojder, nageltrång och analfistlar till landstingspolitikerna

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

För det verkar inte finnas någon annanstans som man kan skicka dessa stackars patienter! Vart är det tänkt att patienterna med dessa enklare former av kirurgiska åkommor ska vända sig i tider av högspecialiserad vård? De kanske inte lider av pankreascancer men en pilonidalcysta eller återkommande nageltrång kan vara ack så besvärligt.

Häromdagen träffade jag en ung patient med en besvärande pilonidalcysta. Eftersom vi bara bedriver högspecialiserad kirurgi på Karolinska universitetssjukhuset var jag tvungen att remittera patienten till Ersta. Ersta hade inga resurser att ta hand om dessa “enklare” åkommor och rekommenderade mig att skicka remissen vidare till privat kirurgisk klinik på Hötorget. Jag skickade en ny remiss till kliniken på Hötorget och fick svaret en månad senare att de saknade resurserna för att utföra sådana operationer. Efter att jag fått det svaret hade det hunnit gå två månader sedan jag träffade patienten på akutmottagningen. Patienten har förmodligen inte haft en särskilt kul sommar med tanke på hur det såg ut när jag träffade patienten.

I skuggan av vårdplatsbristen som även den är orsakad av inkompetenta landstingspolitiker kanske det inte verkar särskilt häpnadsväckande, men en måste inse att patienter med “anala” besvär har ett enormt lidande. Ofta får en höra att ”nej det här ska dem ta hand om på vårdcentralen” eller ”sådana här lättare ingrepp har vi inga resurser för”. Men vem fan ska göra det då?

Politikerna har bestämt sig för att vi ska ha en högspecialiserad vård där vårdcentralerna och andra aktörer tar på sig ansvaret för allt mer. Men ofta saknas det både adekvat kompetens och framför allt resurser ute på vårdcentralerna. Dessutom är det viktigt för oss unga kirurger att börja med den lite enklare kirurgin. Framför allt för patientens skull men även för oss själva i utbildningssyfte.

På Gotland där jag arbetade tidigare tog kirurgerna hand om det mesta även de väldigt enkla sakerna. Där visste man att vårdcentralerna var dåligt bemannade men man hade också resurser att från sjukhuset kunna ta emot dessa patienter.

Det största skämtet med hela den här högspecialiserade vården är nog ändå att de har byggt upp ett nytt sjukhus (NKS) med en “högspecialiserad akutmottagning” och med ännu färre vårdplatser än det förra dit man endast kan komma med remiss från vårdcentral eller med ambulans, patienter kommer alltså inte kunna gå dit. Som läkare som arbetat på akutmottagningar runt om i landet i några år vet jag med mig att patienterna som kommer gående ofta kan vara mycket sjukare än de som kommer med ambulans.

Givetvis förstår jag att kirurgin, särskilt i ett så litet land som Sverige, måste centraliseras i någon mån men då måste beslutsfattare också se till att det finns resurser och förberedelse för att ta hand om de här lättare åkommorna på vårdcentralerna eller andra mindre öppenvårdskliniker.

Jag vet inte hur politikerna har tänkt sig här men de har väl tänkt lika lite som när de byggde NKS eller som när de seriöst och långsiktigt vägrat hantera strategiskt viktiga frågor för en hel yrkesgrupp (sjuksköterskor) som är oumbärlig för vården och därför orsakat platsbristen med allt elände som har följt.

I väntan på att politikerna kommer tillbaka till vintergatan från en annan galax eller riksdagen mirakulöst  tar beslut om att äntligen låta oss (istället för landstingen) som arbetar inom vården ska få styra vården vet jag uppriktigt inte vart jag ska skicka dessa patienter?


Kanske ska jag be dem gå till landstingshuset för behandling?

 

Kommentarer

 • Amrei Wallmark 2017-08-22 22:35:57

  Finns det några vårdcentraler i Sverige där allmänläkare utför operationer för analfistlar och pilonidalcystor? Det kan väl vara ganska komplicerade och omfattande operationer?

 • Lasse 2017-08-21 12:56:28

  Frustration är nutidens största farsot ... NPM lett till nånannanism...... Yrkesheder o göra ingrepp Au passant uppfattas personlig bestraffning för flöde skall uppehållas. Inte bättre förr men sämre nu. Billigare förr och dyrare nu. Roligare förr frustration nu. Läkare ledare förr ordning i ledet och jobba hårt. Management nu totalt kaos i ledet. Mycket skall lösas med meriter konstigt Att stuprör skall bli hängrännor. NPM bli NPG Temavård bli mode Förändring lite, bättre tveksamt. In med gamla ledarskapet ? Läkare är de enda som kan hålla ordni g på läkare, Nej de skall upprätthålla flödet och ffa kvalitet och då är det bäst låta någon annan göra det .....

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier