Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Darius Barimanis blogg Publicerad 2019-08-26

Det är vi som är experterna!

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I en vacker matsal på ett konferenscenter i centrala Stockholm har jag kaffepaus efter en emotionellt dränerande morgonföreläsning om sjukvårdsstyrning och ekonomi med en av Karolinska universitessjukhusets ledande ekonomer. Merparten av föreläsningen handlade om den omtvistade sjukvårdsorganisationen i Stockholm; “framtidens hälso och sjukvård” och den numera ökända vårdmodellen “värdebaserad vård” (VBV) som mot allt bättre vetande införts på Karolinska universitetssjukhuset.

VBV är, likt de andra ekonomiska styrmodeller som vi fått uthärda sedan början av 90-talet, inspirerad av modeller från näringslivet. Modellen togs fram med hjälp av konsultbolag för ett pris som sammantaget har uppgått till nästan 1 miljard, och har fått utstå kraftig kritik från alla möjliga håll. Föredraget slutade i debatt snarare än som en föreläsning. Jag börjar diskutera intrycken från morgonens föreläsning med en annan ung läkare som jag haft nöjet att jobba med ett antal nätter. Läkaren är trots sin ringa ålder redan en mycket duktig doktor och har dessutom hunnit disputera. Jag uttrycker mitt förakt mot denna och alla andra typer av managment-modeller som införts i det förgångna. Då ser jag hur min kollega tvekar och han säger avvaktande att han visserligen också förhåller skeptisk till den nya organisationen, men menar först måste studera modellen mer ingående innan han vill uttrycka sig kritiskt.

Det här är en person som tidigare under kursen med självförtroende uttryckt sin åsikt i både det ena och det andra men när det berör ekonomi så blir han plötsligt stum som så många andra också blir när det gäller just ekonomi.

Hans försiktiga hållningssätt gör mig fundersam. Är jag kanske överkritisk och för snabb att hoppa till slutsatser? 

Men sen tänker jag att vi inom den offentliga sjukvården med regelbundna mellanrum drabbas av nya näringslivspräglade organisationsförändringar. Om vi skulle behöva detaljstudera varenda skitmodell som dom kastar på oss för att ha rätt att uttrycka oss kritiskt så skulle det inte återstå mycket tid åt patientarbete. I boken “Talking to My Daughter about the Economy” skriver den världsberömde ekonomen Yanis Varoufakis att den som vill, säg, bygga en bro eller utföra ett kirurgiskt ingrepp gör bäst i att konsultera en expert i respektive område, i dessa fall en ingenjör eller en kirurg. Vill du däremot  förstå dig på ekonomi, fortsätter Varoufakis, är expertisen inte lika självklar.

Ekonomi är ingen exakt vetenskap och handlar mycket om trender och åsikter. På så sätt är denna expertis mer politiskt färgad än till exempel ingenjörskonsten eller kirurgin. 

Att personer ska kunna uttrycka sig med självförtroende i ekonomiska frågor är en förutsättning för en välfungerande demokrati. Men ju fler ekonomiska beslut vi överlåter till självutnämnda ekonomiexperterna, desto mindre inflytande får vi över våra arbetsplatser. Det föregående påståendet är ännu mer aktuellt i sjukvården där det är vi, vårdpersonalen, som är experterna på att behandla sjuka. Därför borde sjukhusets ekonomi och organisationen utgå från vårt arbete med,patienterna,snarare än ekonomers och managementkonsulternas idéer och visioner. Så till alla frustrerade anställda inom Stockholms offentliga sjukvård, som plågas av upprepade omorganiseringar och stenhård ekonomisk styrning, vill jag säga följande: uttryck er  kritik med självförtroende.

Uttryck era åsikter ofta och uttryck dom högt, för det är vi som är experterna!

Kommentarer

 • Läkare 2019-08-26 17:46:44

  Tack för svar på min kommentar. Håller med dig helt om att sjukhusen inte bör drivas i privat regi av många anledningar. Tycker tyvärr ofta debatten om privat vård blir väldigt polariserad och nyansfattig. Själv äger och driver jag en privat vårdcentral sedan många år. Vi är en grön ö i en hemskt dysfunktionell primärvård. Vår styrka är att vi läkare bestämmer själva över verksamheten utan chefer uppåt. Vi utför vården ur vår och patientens synvinkel. Detta utan att driva vinstjakt och vi flyttar definitivt inte vinster till skatteparadis. Känner inte igen mig i debatter där all privat vård är ond á la Jonas Sjöstedt. Att svenska folket i majoritet är emot privat vård måste vi respektera men undrar hur åsikterna skulle bli om frågan ställdes med mer nyanser än den vanligtvis görs.

 • Darius Barimani 2019-08-26 14:31:28

  drivs av affärsmän. Och affärsmän är smarta och duktiga på ekonomi. Dom skulle inte lägga sina pengar på en massa pösmunkar när dom istället hade kunnat dela ut dom till sina aktieägare. Orsaken, tror jag, istället beror på att det i stora offentliga sjukhus cirkulerar mycket pengar. Pengar som både politiker och finansmän vill åt. Med rådande ideologiska strömningar dvs idéer om offentlig privat samverkan (nyliberalism osv) har man öppnat upp för privata intressen tjäna stora pengar på storsjukhusen

 • Darius Barimani 2019-08-26 14:26:09

  Tack för en mycket fin och klok kommentar! Det stämmer mycket väl att jag är emot privat vård, men vi behöver inte vara meningsmotståndare bara för den sakens skull! :) Jag är medveten om att det finns personer som antagligen förespråkar privat vård för den stora allmänhetens bästa till skillnad från dom som förespråkar den för att dom bara vill tjäna pengar eller gynna sina egna intressen. Vi kan iaf hålla med varandra om att det som hänt på Karolinska (och många andra universitetssjukhus) är galet. Till och med om jag vore Michael Porter (uppfinnar av VBV) eller galen landstingspolitiker hade jag insett att VBV inte hade gått hem i ett land som Sverige med en sån liten population. Hela VBV går ju ut på konkurrens. Men hur fan ska man ha konkurrens om det bara finns ett sjukhus i hela Sverige som ensam utförare av den typen av vård i fråga?? Enligt min åsikt handlar det inte om naivitet och att det skulle vara en slump att privat vård fungerar bättre. Privata vårdinrättningar

 • Läkare 2019-08-26 11:11:27

  Som ivrig förespråkare av privat vård är jag sannolikt inte skribentens meningsfrände i mångt och mycket. Dock är artikeln mkt klok och vi vårdpersonal måste börja sakta men bestämt bända makten över våra arbetsliv ur händerna på ockupanterna i de konsultglaserade glastornen. Annars går fler och fler av oss sönder. Det märkliga är att jag genom ett långt arbetsliv upplevt att privat vård är den vård som klarat sig bäst att skydda sig mot dumheter från ovan. En förklaring är nog att vi ofta är mindre och mer självständiga. Då stora sjukhus i mina ögon inte bör privatiseras är skribentens inlägg helt rätt. Börja ta upp kampen mot konsulter, NPM, VBV och alla dumheter. Bygg vården från mötet med patienten och uppåt, inte åt andra hållet. Till kamp bröder och systrar!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier