Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Gunnar Akners blogg Publicerad 2017-09-06

Varning för aningslös digitalisering av sjukvården - två perspektiv

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Svenska Dagbladet publicerade häromdagen en debattartikel med rubriken "Aningslös syn på digital teknik i sjukvården". De fyra författarna kritiserar de orimliga förhoppningar som knyts till e-hälsa (läs: digitalisering) med registrering av ett stort antal uppgifter om enskilda personer i syfte att underlätta egenvård och prevention. 
Denna artikel kom av en händelse att publiceras samtidigt med min artikel i Dagens Medicin, "Sekretessen i fara vid aningslös digitalisering".

Dessa två artiklar belyser två perspektiv på aningslösheten i den pågående, alltför snabba "satsningen" på e-hälsa:

Orealistiska förhoppningar
Den politiska/administrativa övertron på positiva framtida hälsoeffekter av att samla in stora mängder hälsorelaterade data om enskilda personer kopplat till helt orealistiska uppskattningar om kostnadsbesparingar ("180 miljarder kronor kan sparas till år 2025 genom digital teknik"). Risken är stor att den kliniska kompetensen nedvärderas och successivt urholkas och ersätts av en alltmer teknisk sjukvård som drivs genom algoritmer och checklistor baserade på nationella riktlinjer och standardiserade vårdprogram. En sådan typ av sjukvård är olämplig för merparten av de hälsoproblem som förekommer i befolkningen.

• Risker för sekretess och tystnadsplikt
Det offentliga Sjukvårdssverige har valt att prioritera att offentliga organ får tillgång till journaluppgifter på bekostnad av patienternas personliga integritet. Placering av känslig personlig hälsoinformation i digitalt format på molnbaserade servrar innebär stora risker för den personliga integriteten. I artikeln i Dagens Medicin ger jag tre exempel som tydligt illustrerar allvaret i situationen:
- Personer med skyddad identitet får ha pappersjournaler
- Hackning 
- Outsourcing

Den pågående utvecklingen inom e-hälso-området innehåller stora inslag av såväl aningslös historielöshet som brist på vetenskapligt kunnande och tänkande för utveckling av vården. It- och e-hälso-utvecklingen borde ha sin bas på universitet och högskolor och inte inom statliga myndigheter eller landstingens och kommunernas förvaltningar. 

Kommentarer

 • annika 2017-09-13 16:42:33

  Bra sagt, Gunnar!! Precis på pricken!

 • Peter 2017-09-12 08:12:18

  Det är intressant hur extremt ensidig denna text är. Det är fullständigt klart för varje klart tänkande människa att digitaliseringen av vårdadministration kan ge många fler patientbehandlingar istället för krånglig administration där läkare ibland behöver logga in i 11 olika system innan patienten är färdigdokumenterad och läkaren administrerat färdigt besöket. Sektretess bibehålls inte genom fragmenterade ineffektiva omoderna system och rutiner, utan genom säkerhetssystem och tydliga rutiner. Patienter med särskilt skyddsbehov kan hanteras i vanliga system med ökad sektretess och strikt kontrollerad åtkomst. Sedan finns det absolut baksidor som t ex okritiskt införande av nya dåliga system. Vården ligger lika långt efter när det gäller effektivisering av de administrativa systemen som man ligger i framkant när det handlar om medicinsktekniska produkter.

 • Lasse 2017-09-07 07:12:10

  Helt rätt , helt aningslöst... Snacka om att driva upp vårdkonsumtion 86 % ny vårdkonsumtion , kry etc Snacka om teknik som möjliggör kasta in friska i den mest komplexa industrin . Medikalisering skadar... Snacka om integritetsdilemman i snar framtid Och Snacka om skattemedel som inte kommer räcka Snacka inte om E hälsa. Okunnig om branschen ? Inte Alls.......

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier