Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • Tipsa oss!
 • Lediga jobb
 • Logga in

Blogg


Hanna Brus blogg Publicerad 2015-10-11

Skellefteå Kraft och energi-kvacksalveri

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

På energiföretaget Skellefteå Krafts´ hemsida går det att boka en ”annorlunda energirådgivning” med bolagets ”senaste experter”.  Den nya expertisen består av en ”kaosmagiker”, en kristallterapeut och en Feng shui- expert. Det finns också tre filmsnuttar på sajten där energi-experterna berättar lite kort om sina respektive fält, (no pun intended).  

Här kan du boka en 30 minuters rådgivning via videosamtal med någon av våra experter, eller ladda upp en planritning eller bild på ditt hem för att få hjälp med allt från inredning till utdrivning

Min första tanke när jag läste detta var att det självklart är frågan om ett skämt, ett PR-trick, en gimmick – En förhoppning som kändes mindre trolig efter en sökning på ”experterna”. Skellefteå Krafts nya medarbetare är ”äkta vara” och erbjuder en kavalkad av alternativa metoder på sina respektive hemsidor, däribland regressionsterapi, exorcism, astralresor, distanshealing och ”en genomgång av curry-linjer och jordlinjer”. Så oavsett vilket grundsyfte Skellefteå Kraft än må ha, så har man upplåtit en reklamplattform för synnerligen tveksamma verksamheter. 

Jag vet inte om Skellefteå Kraft har funderat över att utsatta människor i värsta fall kan fara illa eller att det kan te sig märkligt att ett företag som säger sig värna forskning och vetenskap väljer att direkt eller indirekt främja ovetenskapligt trams.    

Jag kan bara hoppas på att företagets avsikt inte är att profitera på eller driva med lidande, utsatta, sjuka människor som vill ”rena” sina hem. Kanske är det endast ett sammanträffande att Skellefteå hör till de kommuner som beviljar bidrag för elsaneringar. En åtgärd som gynnar saneraren snarare än den lidande.   

Får helt enkelt hålla tummarna för att det är ett sällsynt ogenomtänkt och energisugande skämt.  

 

Tack för ordet!

 

 

Kommentarer

 • Edvard Bäcklund 2015-10-17 00:57:04

  Jag är så glad över att ni som blir provocerade blir det. Hoppas det ska bidra till att rubba era hjärnors begränsade logik. Tack, Skeleftekraft :)

 • Mats Reimer 2015-10-14 20:05:41

  Jag vet inte om det ursäktar Skellefteå Kraft, men högskolan Borås trodde också på Feng Shui... http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2009/09/17/feng-shui--heminredning-pa-iva/

 • Micke D 2015-10-14 19:36:21

  Ritah lazar: Nej. Det du säger har ingen grund i verkliga förhållanden. Allt är inte energi, och energi vibrerar inte på olika frekvens. Det är helt enkelt inte så som du säger. Det du framför är ren och skär pseudovetenskap.

 • Qeruiem 2015-10-14 14:00:58

  "Det här är egentliga inga större konstigheter om man djupdyker lite inom energins, kvantfysikens och kemins värld." Ok Ritah Lazar, vilken utbildning och vilka examina har du inom fysik och kemi? Jag har förvisso bara gymnasieutbildning (påbyggd med några kurser på universitetsnivå inom fysik) så jag är definitivt inte en expert, men ditt resonemang haltar betänkligt. Speciellt påståendet att allt är energi och det sen halsbrytande lappkastet till frekvensvibrationer och reptilhjärnor ger en viss indikation att ditt resonemang kan sakna odiskutabel grund. Därför vore det bra att veta vilken teoretisk grund du står på för en fortsatt diskussion om rimligheten bakom Feng Shui.

 • Mats Reimer 2015-10-13 22:21:25

  Och så kom det snabbt en pudel http://tt.omni.se/d700ff8d77e9da29ab93e0725e0f442145094df8 Man undrar om de ändå måste betala hela räkningen från reklambyrån.

 • Mats Reimer 2015-10-12 13:21:35

  Jag tror inte Skellefteå Kraft har tänkt så noga, de har förmodligen bara följt råden från den påhittiga reklamare, från byrån som tidigare skojat med rysk homofobi genom neonskylten under vatten om flörtar med ryska utbåtsmän. http://www.akestamholst.se/news/the-singing-sailor/ Frågan är denna gång på vems bekostnad skämtet med "energirådgivarna" sker - hur ser dessa tre andliga småföretagare på att vara parodisk underhållning när kraftbolaget vill göra viral reklam?

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

Nominera till Athenapriset 2020!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier