Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Hanna Brus blogg Publicerad 2017-07-10

Den tröttsamma Almedalsretoriken

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Då har ytterligare en Almedalsvecka lagts till handlingarna. I vanlig ordning har det talats, diskuterats, debatterats, förelästs, minglats och tyckts – i kubik, kvadrat och runt igen. Sjukvården, och dess utmaningar, har fått väldigt mycket tid i rampljuset. Buttertanten i mig kan inte låta bli att tycka att det vore trevligt med makthavare som lyssnar och agerar, även när kriser inte är ett faktum (för att sedan användas som politiska slagträn), och inte bara i valfläsktider. Tänker dock inte försöka mig på någon djuplodande analys av de förslag som gjorts, det finns det andra som gör mycket bättre, men vill säga några ord om den tröttsamma vi-gör-bara-rätt-och-de andra-gör-bara-fel-retoriken.

Anna Kinberg Batra (M) representerade nog detta bäst med en uppfriskande pang på rödbetan-variant, utan ett uns av otydlighet, i sitt partiledartal: ”Det är bara vi som har svaren på dagens problem”. Vilket alla partier säkerligen tror, och kanske bör tro. Men man ska inte glömma hur lätt det är att se bra ut i skuggan av (andras) misstag och inte minst när man har lyxen att kunna vara både efterklok och utopisk. Tänk vad uppfriskande att få se politiker prata om sin politik utan att klanka ner på andras misstag, för alla har begått dem. Skulle vilja se hur väl en Vänsterpartist kan tala för Liberalernas politik och vice versa, hur väl en Kristdemokrat kan redogöra för en Miljöpartists mål och visioner, etcetera – utan att vara nedlåtande eller klä motståndaren i åsikter de inte har. För det är först när man verkligen förstår var meningsmotståndaren kommer ifrån som de riktigt bra motargumenten kan växa fram.  

”Trygghet” har exempelvis alla partiledare förespråkat i olika former, som om meningsmotståndarna (exkluderar SD) faktiskt önskar någon otrygghet. ”VI vill ha en välfungerande vård”, för det vill ingen annan? Och så vidare. Det är dock en välanvänd retorik och den fungerar troligen, men personligen blir jag mest trött. Och lite nedstämd.

Sanningen är att vårdens problem inte kan lösas i en handvändning och inte heller av en politisk ideologi. Sjukvård ska, i min mening, inte baseras på ideologier, eller på slagfärdiga klyschor för den delen, utan på vetenskaplig kunskap, medmänsklighet, rimlighet, ödmjukhet och kompetens. Det politiska parti som förstår det och är villiga att i dialog med vårdpersonal jobba framåt – tror jag har störst chans att lyckas nå längst.

Det är trots allt vårdpersonalen som till syvende och sist löser sjukvårdens reella problem, minut för minut, timme för timme, dag för dag – varje dag, året runt.  Även under Almedasveckan.  

Tack för ordet!       

 

 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhetschef:
Charlotta Kjellberg 070-722 76 72

Redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Sök i vår databas!

VALUPPTAKT

Vilken sjukvårdsfråga borde vara viktigast i valet nästa år?


Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

ALMEDALEN 2018

placeholder

Sätt agendan med Dagens Medicin i Almedalen 2018.

Vi har fortfarande utrymme för nya samarbeten på Dagens Medicins Vårdtorg - Almedalens viktigaste scen för hälso- och sjukvård. Läs mer här.

Kontakta Annika Östholm på
070-669 79 40
annika.ostholm@dagensmedicin.se

Våra utbildningar