Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Hanna Justads blogg Publicerad 2019-11-21

När känslorna tar överhanden

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

För länge, länge sedan innan jag var examinerad praktiserade jag, liksom alla mina kursare, på apotek. Under universitetsveckorna när vi träffades igen var såklart det naturliga samtalsämnet praktiken. Till en av mina kursares apotek hade det en dag kommit en journalist som ville prata med apotekets chef och krävde att få veta varför Bricanyl, detta oerhört vanliga läkemedel, inte fanns att få tag på. Om man arbetar på apotek är man extremt medveten om vilka läkemedel som är restnoterade (alltså inte kan beställas) och alla vi andra satt som frågetecken. Är Bricanyl slut?

- Nej, fnös min kursare som i normala fall brukar ha ett enormt tålamod. Turbuhalern är inte slut. Det är tabletterna.

För er som aldrig arbetat på apotek var det rätt sällan man fick plocka fram en burk med Bricanyltabletter. I skrivande stund marknadsförs inte dessa heller i Sverige utan terbutalin, som är den aktiva substansen, finns som pulverform i en inhalator (Turbuhaler) och som injektionsvätska. Detta är dock ett exempel på vad som kan hända när media inte har kunskap om läkemedel eller hur apoteksverksamhet fungerar. Förra veckan var det dags igen då SVT basunerade ut att 6 av 12 vanliga läkemedel inte fanns i apotekens lager, alltså 50 %. Detta står i märklig kontrast till den undersökning Svensk Apoteksförening har gjort som visade en tillgänglighet på 96 %. En siffra som inte heller har ändrats nämnvärt de senaste åren.

Någonting konstigt har uppenbarligen skett här. Men vad? För det första är undersökningarna gjorda på helt olika sätt. Svensk Apoteksförening har använt sig av de siffror från årliga mätningar av den s.k servicegraden och en undersökning från 2015 om varför läkemedel inte lämnats ut (hela rapporten finns här för den lässugne http://www.sverigesapoteksforening.se/ny-rapport-om-tillganglighet-till-lakemedel-pa-apotek/). Servicegraden utgår från antal recept kunden vill ha expedierade och mäts under en längre tidsperiod (vecka, månad eller år). Av 100 expedierade recept fanns 96 läkemedel i lager medan 4 läkemedel fick beställas. Rapporten visar också direktexpedieringsgrad från 2015. Denna fångar upp de gånger som kunden inte vill beställa läkemedel som inte fanns i lager. Den genomsnittlige kunden på ett apotek fick 94,2 % av sina recept expedierade direkt. 91,2 % av alla kunder fick samtliga sina efterfrågade läkemedel. Siffran var lika hög oavsett apotekskedja.

SVT å sin sida designade en egen undersökning där de fick en lista på tolv vanliga läkemedel av en farmaceut och sedan tittade på lagersaldo via FASS i varje region. Slutsatsen blev då att 6 av 12 läkemedel saknades. Den här kartläggningen har dock kritiserats skarpt av bl a Svensk Farmaci som gjort ett gediget arbete med att påtala undersökningens brister:

  1. 3 läkemedel har generika, dvs de är utbytbara mot månadens vara. Det är TLV som bestämmer vilken månadens vara är och vilken tillverkare som ska finnas inne på apotek. SVT tittade på Enalapril Krka, vilken inte var periodens vara och därför inte heller var tillgänglig på apotek.
  2. SVT har endast sökt på en förpackning medan det i väldigt många fall förekommer en uppsjö av styrkor, formuleringar och förpackningsstorlekar. En patient kan få en mindre förpackning om apoteket inte har den större och på så sätt löser man det problemet. SVT påstår bl a att insulinet Humulin inte finns någonstans i Halland, men när Medierna från Sveriges Radio kontrollerar detta visar det sig att Humulin visst finns.
  3. Alla regioner har olika kommittéer som rekommenderar vilka läkemedel som ska förskrivas. Region Skåne och Region Stockholm kan således ha olika rekommendationer för att behandla astma och apoteken i varje region anpassar sig naturligtvis efter detta. SVT försöker då leta efter en astmamedicin i Västernorrland som strider emot kommitténs rekommendationer.

SVT har efter kritiken backat något och läste upp en kort rättning om de generiska läkemedlen i slutet av en sändning. När Medierna pratat med utgivningsansvarig på SVT låter det dock inte som att de tycker att de på något sätt gett felaktig information utan säger:

Vi kunde stannat vid en journalistik som är casebaserad och bygger på vad patientföreningar uppger men vi funderade över går det att komma lite längre? Vi har varit väldigt tydliga med den metod vi använt och vi gör inga anspråk på att det här är liksom en vetenskapligt grundad undersökning utan det är en stickprovsundersökning”.

SVT hävdar dock fortfarande att det är problem med tillgängligheten och att man grundar detta på patienternas ”känsla”. Deras undersökning är inte vetenskaplig men den (nu parafraserar jag) ”säger ändå något”. Deras research har varit gedigen och de har tagit hjälp av en farmaceut för att få en läkemedelslista. Vad jag kan se har man inte heller uppdaterat sin nätversion (döpt till Så vanligt är det att mediciner till flera folksjukdomar inte finns i lager) där det fortfarande står att 6 av 12 läkemedel inte finns i lager. Länkat till denna finns artiklar om att patienterna kan drabbas av koma eller stroke om de inte får sina läkemedel och att patienterna tycker att apoteken är opålitliga. SVT säger själva att de tydligt skriver att detta är ett stickprov men man måste klicka upp en flik om hur de har gjort undersökningen för att få reda på detta. Läser man enbart artikeln ser detta ut som fakta.

SVT uttalade sig i Svensk Farmaci om varför man valde att göra en egen undersökning. ”Detta är en metod som vi använt oss av eftersom offentlig statistik över lagerhållning inte finns och eftersom inte heller Svensk Apoteksförening kunnat, eller velat ge oss den totala överblicken”. Lite märkligt kan ju jag tycka då tillgänglighetsrapporten från Sveriges Apoteksförening ligger helt öppet på nätet och finns en enda googling bort.

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja i den här härvan. Men SVT verkar här utgå från att god tillgänglighet på läkemedel är att alla apotek ska ha alla läkemedel av alla olika styrkor i alla förpackningsstorlekar i lager hela tiden, vilket inte är hur någon marknad för någon produkt fungerar. Marknader styrs av efterfrågan. Det är totalt onödigt för apoteken att köpa in inhalatorer, blodtrycksläkemedel eller insuliner som aldrig kommer användas. Det är att kasta pengarna och (bokstavligen om ni läser om läkemedel och miljöpåverkan) medicinerna i sjön! Apoteken anpassar ju sig vad som är periodens vara och regionens läkemedelskommittéer. De flesta apotek försöker också anpassa sig efter sina lokala kunder och ändrar lagret efter deras önskemål. I vissa receptexpeditionssystem kan man digitalt lägga in om önskade ändringar. Apoteken erbjuder dessutom prenumerationstjänster för sina kunder och sms vid beställningar. Det är för övrigt en ren fysisk omöjlighet då de apoteken inte har plats för 10 olika märken av losartan 50 mg eller 7 olika märken av valsartan 80 mg.

Tillgänglighet har alltid varit och är en het potatis vilket inte enbart patienterna kan vittna om utan även farmaceuter som jobbar med receptexpediering. Det gör det också svårt att vara objektiv angående detta, vilket SVT så fint sätter fingret på när de pratar om att det finns ”en känsla”. Jag har personligen befunnit mig på båda sidorna om receptdisken och jag förstår helt och fullt att det kan vara jättejobbigt att inte få den medicinen man behöver. Man kan bli stressad, orolig, förvirrad, irriterad eller arg. Det är inte heller speciellt roligt att vara den personen som måste meddela kunden att läkemedlet inte finns i lager. Men tro mig när jag säger att majoriteten av farmaceuter i receptkanalen gör sitt bästa för att lösa problemet om läkemedlet inte finns i lager genom att hitta andra tillverkare, förpackningsstorlekar, kontakta förskrivare om det är akut eller restnoterat, beställa hem läkemedlet eller se om läkemedlet finns på något annat apotek i närheten.

Det finns också apotekspersonal som har titeln lageransvarig som varje dag arbetar med att förbättra lagret. Det tråkiga här är att eftersom SVT låser sig fast så envist med att bevisa sin egen tes om att vanliga läkemedel inte finns tillgängliga i 50 % av fallen gör att de totalt missar den fråga som definitivt skulle behöva utredas. Nämligen: hur kan apoteken ha en tillgänglighetsgrad på 96 % om patientförbunden upplever att det är så stora problem att få ut läkemedel?

Så i stället för att undersöka diskrepansen mellan det upplevda och verkligheten väljer SVT att cementera en helt felaktig myt om dålig tillgänglighet på apoteken. Nu menar jag inte att det inte finns något problem här. Uppenbarligen är människor oroliga och den oron ska också bemötas och man måste också försöka åtgärda denna. Personligen tror jag att kommunikationen och samarbetet kan förbättras mellan t ex läkemedelskommittéer, vårdcentraler, patientförbund och apotek. Vi måste också prata om vad som är rimligt att förvänta sig av apoteken och då också se till att apoteken har en chans att uppfylla dem kraven. Ett lysande exempel på detta är den s.k 24-timmarsregeln där apotek är skyldiga att tillhandahålla läkemedel inom 24 timmar. Problemet här är att det inte ställs några som helst krav på de distributörer som verkar i Sverige och för det mesta inte skickar läkemedel under t ex helger och röda dagar, något apoteken inte kan påverka och därmed inte alla gånger uppfylla denna regel. Tidigare hade apotek möjlighet att returnera läkemedel och slapp ta förluster för dyra läkemedel som aldrig hämtades ut. Nu finns inte den möjligheten och att kassera dyra läkemedel äter i många fall upp vinsten för små apotek som i värsta fall får stänga.

En sak har dock SVT rätt i, nämligen att deras undersökning säger något. Nej, den säger faktiskt massor. Den säger att SVT hellre snickrar ihop en illa genomförd granskning och presenterar denna som fakta istället för att använda sig av pålitlig statistik som ligger helt öppet på nätet. Den säger att SVT istället hellre bekräftar myter och känslor istället för fakta. Den säger att SVT hellre håller fast vid uppenbarligen felaktiga slutsatser än att göra om och göra rätt. Den säger att istället för att öppna upp till en vettig diskussion om en oerhört känslig och komplicerad fråga väljer SVT att kasta alla som jobbar bakom receptdisken under bussen.

Media i Sverige har en oerhört viktig uppgift att granska makthavare och oegentligheter i samhället. De ska ge en så sann och objektiv uppfattning som möjligt och här har man totalt misslyckats med den biten. Och till alla er som jobbar med lager och läkemedel på apotek vill jag bara säga detta: stort tack och jag hoppas ni vet vilket viktigt jobb ni gör varje dag!

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier