Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Henrik Johanssons blogg Publicerad 2017-05-03

Välkomna in i PS- gemenskapen Stockholm

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Stockholms läns landsting (SLL) som tidigare envisats att stå utanför PS-konceptet* har nu beslutat att skrota sin hemmasnickrade modell för sjukvårdsledning och som det enda återstående landstinget ansluta sig till PS. Stockholmsmodellen arkiveras således i papperskorgen och i och med detta har rikets samtliga landsting ett och samma koncept för prehospital sjukvårdsledning.

Det har milt sagt varit märkligt att SLL år efter år valt att stå utanför PS-konceptet. Särskilt med tanke på att det finns hela 20 olika PS-fakulteter runt om i landet som regelbundet utbildar PS-användare i sitt eget landsting. Samtliga aktörer som utbildar i PS har utbildats vid Katastrofmedicinskt Centrum i Linköping, där de nu kan öppna champagnen och fira SLL:s beslut. Möjligen finns det även några vänner av Stockholmsmodellen som får ägna tid till en gravöl vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm.

Prehospital Sjukvårdsledning (PS) är ett nationellt utbildningskoncept som är helt uppbyggt för att möta Socialstyrelsens tvingande föreskrifter, allmänna råd och riktlinjer. Konceptet PS är fullt tillämpbart vid dagliga olyckor samt vid större händelser och katastrofer. Snart har 8 000 personer utbildats på konceptet i hela riket. PS är odiskutabelt en av de största prehospitala utbildningsimplementeringarna någonsin med över 250 instruktörer i ett levande nätverk som finns i alla landsting utom ett.

Det är bara Stockholms läns landsting (SLL) som stått utanför PS-konceptet. SLL har envisas med en hemmasnickrad prehospital ledningsfilosofi, som vare sig utvärderats vetenskapligt eller tillförsäkrats övningstid. Det har varit olyckligt och rörigt

Det förefaller i många avseenden milt sagt märkligt att SLL år efter år stått utanför PS-konceptet. Särskilt med tanke på att det finns hela 20 olika PS-fakulteter runt om i landet som regelbundet utbildar PS-användare i sitt eget landsting. Samtliga aktörer som utbildar i PS har utbildats vid Katastrofmedicinskt Centrum i Linköping.

Jag har tidigare skrivit om Socialstyrelsens så kallade ”RSA-rapport”, i vilken det framgår att landstingens förmåga kraftigt gått ner sedan utbildningsmedlen till prehospital sjukvårdsledning helt drogs bort från landstingens katastrofmedicinska utbildningar. Det har förstås fått konsekvenser.

Nu är det viktigt att Socialstyrelsen aktivt och proaktivt bidrar till fördjupade studier av PS-konceptets förtjänster. En ordentlig uppföljning skulle också behövas då det nu gått snart 12 år sedan ledningsmodellen infördes. Landstingen behöver alltjämt få hjälp att finansera sin medicinska sjukvårdsledning och möjlighet att träna tillsammans med andra landsting, kommuner och statliga aktörer. Ju mer beroende vi blir av samverkan, desto mindre är risken för eftersatta insatser. Raden av klåfingriga politiker och tjänstemäns försök att reducera ambulanssjukvård till ”laga efter läge” måste möta en stark enad prehospital organisation.

Välkomna in i gemenskapen Stockholms läns landsting!

 * Prehospital Sjukvårdsledning (PS) är ett nationellt utbildningskoncept som är helt uppbyggt för att möta Socialstyrelsens tvingande föreskrifter, allmänna råd och riktlinjer. Konceptet PS är fullt tillämpbart vid dagliga olyckor samt vid större händelser och katastrofer. Snart har 8 000 personer utbildats på konceptet i hela riket. PS är odiskutabelt en av de största prehospitala utbildningsimplementeringarna någonsin med över 250 instruktörer i ett levande nätverk som snart finns i alla landsting.

 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!