Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Henrik Johanssons blogg Publicerad 2018-01-15

Stunder av bekymmerslöshet

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Att bara kasta av sig bekymmer och oönskad oro är inte så lätt, men flera kollegor inom ambulanssjukvården berättar om hur deras perspektiv förändras och hur deras tillit växer genom öppna samtal om ett allt hårdare samhällsklimat, där ambulanspersonal bland annat möter sönderslagna, våldtagna och sönderskjutna individer.

Självklart sätter vissa händelser ett avtryck i människors liv. I detta inlägg kommer jag behandla händelser som påverkar förvärsarbetande människor till den grad att det ger missljud i deras liv.

Jag har under åren intervjuat mängder av människor som konfronterats med våldets effekter, inte sällan mötet med ond bråd död där unga människor bragts om livet tillföljd av ouppklarade affärer i det vi tidigare kallade den undre världen, som i dag bättre benämns som parallella samhällsstrukturer med egna regler. Vinnesmålen jag tar del av i förening med den råhet som mött mig i operativt arbete har påverkat mig.

En kollega som jag arbetat många och långa ambulanspass med har räknat antalet skjutningar och grova misshandelsfall vederbörande åkt på de senaste 15 åren. Det är lätt att tappa hoppet för mindre. Vad händer med människor som regelbundet möter lemlästade och söndertrasade människor. Våldets vidrigheter blir förstås i allra högsta grad verkligt. Vad händer med ambulanspersonal som vind för våg skickas till adresser där det finns personer som de inte vet ett smack om. Kommer personen man kommer för att undsätta hota mig till livet, eller är personen dömd för flera fall av oprovocerat våld mot vårdpersonal. Det är ett stort reellt problem som måste adresseras och mötas i ett samhälle som på verkligt allvar sätter ned foten.

Det är en skam att vi ännu inte har fått en flaggning av farliga adresser och personer på plats, så att ambulanspersonal kan få underrättelse om vad det är för klientel som väntar bakom dörren. Av detta outgrundliga skäl till undfallenhet för reella risker, så sker informationsinhämtning via andra kanaler i dag. Människan är i detta avseende uppfinningsrik, men det tar inte bort det faktum att säkerhetsarbetet för svensk ambulanspersonal går alldeles för långsamt.

Att upptäcka en verklighet som fjättrar människor vid vanmakt, att möta människor som utsatts för grovt våld, vissa gånger avrättats, påverkar oss. För egen del har jag börjat promenera, ibland själv, ibland med någon vän. Vid en närmare reflektion över dessa promenader så ser jag dessa turer som pilgrimsfärder.

Jag är övertygad om att vi människor behöver stunder då vi inte behöver bekymra oss, eller åtminstone kan vila från det som annars ligger över oss. När vi väl har gjort det så kan det vara välgörande att ta lärdomar från hur andra hanterat ting som skapar ofrihet. Antalet mord i New York har gått ner från 2 245 år 1990 till 271 fram till den 19 december 2017. I New York Post kunde jag nyligen läsa om hur man i ett av de värst utsatta områdena i Brooklyn i början av 1990-talet konfronterades med ett mord var 22 minut, medan det 2017 skett 11 mord i samma distrikt. Skjutningarna i New York City har gått ner från 5 200 år 1993 till 998 för 2016. En reducerad gängkriminalitet innebär en minskning i antalet skjutningar. I New York är polisutbildningen sex månader och löner och sociala förmåner får många att söka utbildningen. Säkerhetsbolag finns representerade vid skolor och andra publika platser. Brott mot blåljuspersonal hanteras med fasthet.

Sverige har en hel del att lära av New York i detta avseende. I årets valrörelse kommer brottsbekämpning och säkerhet spela en avgörande roll.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier