Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Henrik Johanssons blogg Publicerad 2018-10-10

Håll i er – nu kommer besparingsvågen med full kraft

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Helt nyligen kunde jag i Dagens Medicin läsa om hur ambulanspersonal i Jämtland kanske ska hjälpa till på akutmottagningen när dom inte är ute på larm. Vänner av samhällsberedskap tar sig för pannan och frågar sig var Jämtland satt kursen med sådana, ur beredskapssynpunkt, verklighetsfrånvända initiativ. 

Tyvärr är inte förslagen i Jämtland unika. Likt Jämtland måste merparten av Sveriges landsting spara hundratals miljoner det kommande året. Det talas om att sluta upp med att ta in bemanningspersonal och även växla om bemanningsstrukturen på sjukhusens olika kliniker. Inom ambulanssjukvården så sker det sedan 2017 stora rekryteringar av icke legitimerad personal som en besparingsåtgärd. Utåt sätt så talas det om en rådande brist på sjuksköterskor, men bakom räknemaskinerna framträder bilden av hur sänkta krav också innebär sänkta lönekostnader och mindre rörlighet på spelplanen för yrkesfolk. 

Jag hävdar med en dåres envishet att det inte råder någon brist på sjuksköterskor, utan snarare brist på förmåga att organisera en verksamhet ut efter de skatteunderlag som står till buds. Tyvärr har för få ekonomer inom landstingen och regionerna fattat denna galopp, eller åtminstone inte ägt modet att ifrågasätta rådande ordning, där kostnaderna skenat i en takt som påminner om tidvattnet vid den franska nordkusten. Titt som tätt målas inhyrda läkare upp som det avgörande kostnadsproblemet för svensk sjukvård, när det rätteligen borde vara på sin plats med en bredare synvinkel, som betraktade alla vårdens yrkesskrån. 

I Region Örebro län ska det sparas flera hundra miljoner kommande år. Styret i länet utfäste att dessa besparingar ingalunda ska få konsekvenser för patienterna. Den samvetsgranne tar sig en funderar på var då dessa besparingar ska ske, för detta nämns inte – bara att det inte ska få några konsekvenser. 

Självklart får idéer som de i Jämtlands och Örebro län konsekvenser. En ambulansbesättning som ska stå redo att undsätta svårt sjuka och skadade, som samtidigt ska befinna sig i arbete på en akutmottagning, kommer inte hålla hela vägen. En region som säger att besparingar inte kommer drabba medborgarna har antingen helt tappat greppet om verkligheten eller så totalt distanserat sig från densamma. 

Det är hög tid att på allvar ta itu med vårdens problem. Låt oss börja med att konstatera att vården måste organiseras på ett helt nytt sätt.  

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier