Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Henrik Johanssons blogg Publicerad 2019-05-21

Byxa ned – ta ansvar och drogtesta mig!

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Debatten om drogtesternas berättigande och intentionerna bakom olika kontroller uppkommer titt som tätt. Någon enstaka gång debatteras lite försiktigt arbetsgivares rehabiliteringsansvar i samband med att någon anställd utvecklat ett narkotikamissbruk. Sällan eller aldrig diskuteras den verkliga orsaken till oviljan att drogtesta anställda inom ambulanssjukvården.

I de fall där någon anställd inom ambulanssjukvården får positivt utslag på drogtest, så slutar det som regel med ett antal månadslöner och fina vitsord från arbetsgivaren. Det är sannerligen inte en hjälp för den som sitter fast i destruktiv missbrukssjukdom. Risken (möjligheten) att bli inkallad till drogtest är på många håll i Sverige näst intill obefintlig.

När jag tjänstgjort vid ambulanssjukvården i exempelvis Jönköpings län, så är det ett odiskutabelt obligatorium med automatiserade alkoholtest inför varje arbetspass. I den händelse någon blåser rött, så kommer tjänstgörande befäl omgående ta den anställde ur tjänst. Under mina år vid olika ambulansorganisationer i Stockholms län har jag aldrig varit med om alkoholtest eller inkallelse till drogtest. Jag upplever att både arbetsgivarna och de kollektivavtalsknutna fackförbunden inte finner alkohol- och drogtester som något särskilt modernt. I vissa arbetsgivares produktionsiver skulle drogtester och positiva provresultat sannolikt påverka det ekonomiska utfallet, då drogtester, vilket många glömmer, också kan ligga till grund för hjälpinsatser och rehabilitering.

Jag skulle inte heller protestera om någon av mina chefer utan varsel beordrade "byxa ned – pissa i muggen" – vilket endast har skett när jag tjänstgjort i försvarsmakten. Där var det inget att diskutera. Sannolikt var denna till synes stränga hållning frukten av verkligt ansvar för såväl mig som övrigt manskap. Ska man hantera fordon, vapen och sprängmedel vill det till att man inte snedtänder på ladd, tjack eller opiater. Eller för den skull svävar iväg i ett cannabisrus eller sjunger upp efter några stora klunkar brännvin. Så var det också regementsläkarens ansvar att beordra mig en annan vapenlös tjänst då jag stod under behandling med smärtstillande preparat efter en olyckshändelse.

Om någon inom ambulanssjukvården i Stockholms län kontaktar sin chef och tydligt säger "kissa mig", så skulle säkerligen reaktionen bli en snopen blick. Drogtester skrämmer många arbetsgivare i tider av personalbrist och bigga kostnader för månader av rehabilitering. Tyvärr skulle det sannolikt istället leda till en påhejad arbetsbefriad uppsägning med löfte om att inte blanda in rättsväsendet. Den kollega som för sin chef dristar sig att ta upp sin uppriktiga oro för en kollega i befarat missbruk, får inte sällan höra: ”kan du stå för dessa anklagelser” eller ”vi kan inte göra något för'ns det händer något” (läs: olycka). En del kollegor lämnar efter dessa svar skamset chefens kontor med en känsla av att ha blivit bemötta som en goltupp istället för som en omtänksam och lojal kollega.

Drogtester som är kopplade till ett rehabiliteringsansvar är omtanke om den enskilda individen som fastnat i ett destruktivt missbruk. Det är också att ta ansvar för kollegor, patienter och medtrafikanter. Att inte ställa krav på alkohol- och drogtester inom svensk ambulanssjukvård är lika naivt som ansvarslöst.

Så! KISSA MIG!

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier