Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Henrik Johanssons blogg Publicerad 2020-08-27

Ge omsorgs- och sjukvårdspersonal veteranstatus

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det råder inget som helst tvivel om att situationen på många sjukhus, vårdboenden och i hemsjukvården varit kaotisk under ett antal månader Då pandemin dragit fram över riket. Riskerna för vårdpersonalen som arbetat under pandemins första fas, har på många sätt varit påtaglig. Flera personer har till följd av patientmöten i yrket också insjuknat och även fått livsuppehållande vård, för att alls kunna klara livhanken. I flera medier har det talats om heroiska uppoffringar där personalen som konfronterat skov av infekterade patienter verkat under det som närmast kan beskrivas som mardrömsliknande förhållanden. Det har sannerligen inte krävts någon skräckfilm för att gunga igång nerverna under våren. 

Samtidigt har det funnits en stark känsla av att höra samman av en exklusiv familj, ”esprit de corps”. Vissa arbetsgivare har försökt att backa upp personalen ekonomiskt, för att på något sätt kompensera risker och den milt sagt hårda belastningen. Inom vissa län har exempelvis ambulanspersonal kommenderats in till covidavdelningar, där arbetspass iförda skyddsutrustning blivit en kontrast till vardagens utmaningar. Vissa regioner har också fått ett bryskt uppvaknade vid anblicken av den nästan hazardliknande beredskapen, som i bästa fall förgyllt tjusiga broschyrer med titeln ”katastrofplan”. 

Nåväl, vi är ju långt från klara med denna pandemi som slår hårt för befolkningen på jordklotet. En sak som jag kan tycka är en smula märkligt är att tillsynes många regioner inte tagit fasta på raden av uppenbara beredskapsbrister eller rent av frånvaron av beredskap. Det ska bli intressant att se hur respektive region väljer att lägga fram budgeten för 2021. Behovet av vårdplatser, iva-platser, ambulanser och övrig vård är ju knappast mindre än innan pandemins utbrott. 

Något jag tycker att lagstiftaren ganska omgående bör föra upp till beslut är frågan om veteranstatus för all personal som med risk för egen hälsa arbetade natt och dag för att rädda människoliv. Flera personer kommer aldrig bli sig lika igen och det kan i vissa fall krävas lång rehabelitering och arbete med stöd för posttraumatiskt stressyndrom, ptsd, för att få tillbaka människor i arbetslivet igen. Genom veteranstatus så ska det utöver ceremonier och applåder också utgå ersättning som kan täcka återhämtning och eventuell omskolning då en del yrkesgrupper som tog fajten gått sönder. Det är det minsta vi kan göra för dessa människor. 

 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier