Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Ing-Britt Perssons blogg Publicerad 2017-09-08

Vildmarksmedicin

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Långt från vardagens comfort zones befinner sig folk som vandrare, kajakpaddlare, skidåkare och bergsbestigare. Om något går åt helsicke, vad händer då?

Höjdsjuka, dykmedicin, febersjukdomar, vattenrening, brännskador, värmeslag, nedkylning, bett och sting … Hur svårt kan det vara att handlägga det? Beror förstås på, men nu talar vi inte sjukhusets trygga miljö med alla dess resurser utan om sjukvård på andra villkor i rena vildmark. Må tjyvens på Kebnekaise, segna ner under trailrunning i Höga Kusten eller ännu värre, bröstsmärtor och benbrott på bergsbestigningsexpedition i Nepal. Eller vad lutar det åt om man skadar sig i Jämtlandsfjällen precis när det viner upp till rykande snöstorm?

Sjukvård med begränsade resurser på otillgängliga platser det vill säga det som brukar kallas för Vildmarksmedicin. Ett ganska nytt ämne i Sverige och som omfattar mera än traditionell första hjälpen. Allt detta kan vi läsa om i nya boken

Vildmarksmedicin - första hjälpen och sjukvård på tur och expedition av Olivia Kiwanuka som är läkare och forskar inom neurokirurgi. Specialistkompetens i bergsmedicin (DiMM) och Dykmedicin (EDTC/Försvarsmakten). Dessutom har hon utbildat privatpersoner och läkarkollegor i ämnet samt själv tjänstgjort som expeditionsläkare.

Vad väntar vi på?! Mot säkrare och roligare äventyr med doktor Olivia Kiwanuka!

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!