Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Ing-Britt Perssons blogg Publicerad 2017-12-06

Världseliten inom idrott- och astma på plats i Östersund

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Sjukhusbibliotekarien läser på sjukhusets hemsida i den skumma decembermorgonen och häng med ni också, kära läsare:

– Jag känner mig stolt över att kunna presentera världseliten inom idrott- och astma här idag. I förra veckan hade vi eliten inom skidskyttevärlden på plats i samma stad, inledde docent Nikolai Stenfors den välbesökta konferensen på temat Idrott och astma som genomfördes i sjukhusets hörsal i går tisdag.

Nikolai Stenfors poängterade att den blandning av seniora och juniora föreläsare som fanns på programmet tillsammans utgjorde en unik samling skarpa hjärnor samlade på en och samma plats. Vad sägs om professor Kjell Larsson, Stockholm, som föreläste om astma, idrott och kyla? Samme Kjell Larsson som för övrigt varit med och granskat det norska skidlandslagets användning av astmamediciner. Eller professor Vibeke Backer från Köpenhamn, som talade om astma och dopning.

Svenska skidlandslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson gav sitt perspektiv. Från regionalt håll medverkade flera framstående läkare och forskare, bland annat Linda Eriksson som pratade om astma hos elever på svenska riksidrottsgymnasium och Tommie Irewall som föreläste på temat astma incidens hos svenska elitkonditionsidrottare.

Flitiga frågeställare och aktivt mingel

Åhörarna tog verkligen chansen att ställa frågor till de olika föreläsarna mellan passen, och dagens moderatorer Nikolai Stenfors och professor Thomas Sandström fick sin dos vardagsmotion när de joggade runt med mikrofonerna i bänkraderna. Under förmiddagens fika i Kajutan blev det stormingel, där åhörare blandade sig med föredragshållare som fick svara på spontana frågor kring astma och idrott.

Ett glatt gäng från MIUN:s Sports Tech delade med sig av sina förväntningar på dagen. Helen Hanstock, universitetsadjunkt på idrottsvetenskapliga programmet såg fram emot att få lära sig mer om astma och idrott, och hoppades på riktigt inspirerande och bra diskussioner. Hon såg det även som en fördel att få ett mer kliniskt perspektiv på ämnet. Teknologie doktor Mats Ainegren hoppades få öka sin kunskapsbas gällande astma och idrott, eller som han skämtsamt uttryckte det; "Still confused, but on a higher level!"

Vid bordet satt även Hans Rosdahl från Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, och han var på plats för att fånga in nya forskningsrön i ämnet.

– Hittills har dagen varit väldigt bra och intressant. Det är en hög nivå på talarna, konstaterade han nöjt.

Just det, instämmer Sjukhusbibliotekarien – still confused, but on a very high level!

Kommentarer

  • Ing-Britt Persson 2017-12-06 13:43:26

    Vår reporter här i Region Jämtland Härjedalen, Lena Manneby, är det som står för den utmärkta rapporteringen från idrott- och astma konferensen - vill Sjukhusbibliotekarien lägga till för säkerhets skull :)

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra utbildningar