Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Ing-Britt Perssons blogg Publicerad 2018-06-18

Sjukvården läser sommaren 2018

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Vad läser sjukvårdsanställda i sommar? Vid en snabb utfrågning här på Östersunds sjukhus blir svaren högst blandade på frågan Vad ska du läsa i sommar?

”Hångla mer! : en bok om att ge sig hän” av Klas Hallberg för jag har varit på en föreläsning med honom, svarar en paramedicinare. Aha, vad skriver han om då? frågar Sjukhusbibliotekarien aningen perplex. Jomen, det här och det kan vara något för envar, se denna inklippta länk från nätbokhandeln Adlibris:

https://www.adlibris.com/se/bok/hangla-mer-en-bok-om-att-ge-sig-han-9789197913331

Jag ska också lyssna på poddar där man intervjuar partiledarna om deras politik inför valet i höst, fortsätter den ambitiöse paramedicinaren. Det blir nog ”Ett mörker mitt ibland oss”, spår en annan paramedicinare. Mari Jungstedts senaste deckare för den som inte vet.

Legitimerad sjukgymnast: Oj, tidningen förhoppningsvis, det är Dagens Nyheter. Så blir det ljudböcker när jag målar. Målar vad, tavlor, eller? frågar Sjukhusbibliotekarien. Innertak, svarar 1-barnsmamman rappt.

Legitimerad arbetsterapeut ropar ”Ormen i Essex” av Sarah Perry. Här, kära läsare, får ni den rafflande historien via länk från Bokus nätbokhandel:

https://www.bokus.com/bok/9789100171872/ormen-i-essex/

Trogen medarbetare som går i pension efter 40 års tjänstgöring mumlar som svar på frågan Vad ska du läsa i sommar? Äsch, det vet jag inte, men Östersunds-Posten läser jag alltid. ”Omgiven av idioter – hur man förstår dem som inte går att förstå” av Thomas Erikson knäcker jag lätt liksom Elena Ferrantes romansvit om Neapelkvartetten, färdas i sällskap med huvudpersonerna Elena och Lila i efterkrigstidens Neapel. Så är jag av med dem sedan.

Är du kvinna och arbetar i vården försök med nedanstående läsning:

”Spådomen : en flickas memoarer” samt fortsättningen, ”Doften av en man”, kommer ni inte ångra att ni snusar in, spår en mor till två vuxna flickor som båda liknar Brigitte Bardot. Vi syftar på Agneta Pleijels skildring av en flickas uppväxt från 1940 och framåt och håll i er, flickan upptäcker att hon har vuxit upp i en lögn! Många kommer att kunna känna igen sig, särskilt i spåren av Metoo, men vi bjuds även på humor när den unga flickan söker efter sin plats på jordskorpan samt letar efter sanning och moral - och vem gör inte det!

Några goda kriminalare och så måste jag ha något om hjärta-smärta också, svarar upptagen paramedicinare djupt inne i journalskrivningens labyrinter.

Goda kriminalare fördjupar sig även en Harvard alumn i. Vad sägs om ”1793” av Niklas Natt och Dag, utsedd till Årets bästa svenska deckardebut 2017 av Svenska Deckarakademien! Kan en småbarnspappa, då kära läsare, kanske även ni hinner. Speciellt som självaste Leif G W Persson levererar omdömet: ”Jag rekommenderar den starkt. En märkvärdigt bra bok. Till att börja med väldigt bra tidsskildring och sedan väldigt välskriven.”

Sjukhusbibliotekarien själv ämnar läsa om blommor och bin, fördjupa sig i the glory and power of systematic reviews samt förnya bekantskapen med Gerald Durrell. Ni vet, han som har skildrat en engelsk familjs liv på Korfu åren 1935-1939. Det är sin egen uppväxtfamilj han låter oss få uppleva. En helt härlig, humoristisk sommarbok som även gått som serie i SVT1.

Nybakad operationssköterska utbrister glatt: Jag kan säga vad jag läser nu! Läkaren Christian Unges bok ”Har jag en dålig dag kanske någon dör”.

Det får vi innerligt hoppas att hon inte har! Glad Sommar på er allesammans!

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Hör av dig:

redaktionen@dagensmedicin.se
Tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Klicka här för att tipsa krypterat och säkert!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier