Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Ing-Britt Perssons blogg Publicerad 2018-10-01

Superhjältar kontra kliniska beslutsstöd

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Inte ens en superhjälte kan ha koll på allting hela tiden. Se där en av anledningarna till att det finns kliniska beslutsstöd för hälso- och sjukvården! Bara att ladda ner apparna i smartphone och använda beslutsstöden ”at the point of care”. Sverige är ett litet språkområde och därför är de flesta kunskapsstöden på engelska. Alla behärskar engelska, men det är inte riktigt samma sak som att navigera sig fram i ett beslutsstöd med massor av engelsk text. Därför är kunskapsstöd på svenska och med hänsyn tagen till svenska förhållanden hett efterfrågade.

Här i Region Jämtland Härjedalen testar vi under oktober-november kunskapsstödet Medibas som lämpar sig väl i primärvården. Särskilt som det är på svenska och med hänsyn tagen till just svenska förhållanden där erfarna medicinska redaktörer har samlat, sållat och satt aktuell kunskap i sitt sammanhang.

För våra sjukhusläkare här i Region Jämtland Härjedalen har vi den amerikanska storfräsaren UpToDate, ett välrenommerat beslutsstöd på engelska. Dessutom erbjuder vi kunskapsstödet ClinicalKey for Doctors. Ett önskemål vore att kunna ge sjuksköterskorna ClinicalKey for Nursing, men så var det det där med penningpungens storlek ...

Vilka andra kunskapsstöd finns? Låt oss nämna brittiska Best Practice som rankas som “one of the best clinical decision support tools for health professionals worldwide”, enligt deras sajt. Så har vi amerikanska DynaMed Plus som på hemsidan “provides accurate, evidence based content to help busy clinicians answer clinical questions.”

Självklart finns det intressanta skillnader mellan ovanstående uppräknade hjälpmedel, men det krävs nästan en utförlig test för att göra dem rättvisa. De båda amerikanska baserna UpToDate och DynaMed Plus har ett amerikanskt perspektiv, bl a beträffande läkemedel medan brittiska Best Practice utgår från brittiska förhållanden t ex vad gäller läkemedelsinformation.

År 2015 gjorde man i Västra Götalandsregionen en jämförelse/översikt av tre point-of-care-databaser, Best Practice, DynaMed Plus och UpToDate. Kanske dags för en ny jämförelse av de beslutsstöd som finns på marknaden?

Vilken av alla dessa sökverktyg är bäst då? Beror alldeles på var man jobbar och vad man jobbar med, men en sak är helt klar: Du kan slänga av dig superhjältemanteln! 

Fotnot. Bonnier är delägare i beslutsstödet Medibas.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!