Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Ing-Britt Perssons blogg Publicerad 2019-02-11

Äktenskapet Medicin & Omvårdnad

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Hur öm och kärleksfull är relationen mellan Medicin kontra Omvårdnad? Går det att ta tempen? Osäkert, men så här kan scener ur ett äktenskap te sig från a medical librarian´s point of view:

Låt oss kika in i ett medicinskt bibliotek någonstans i Sverige där det inhandlas två evidensbaserade beslutsstöd för läkare, UpToDate och Clinical Key for Doctors. Köps något liknande för sjuksköterskor? Svar: Nej. Varför inte det? kan man fråga sig. Ibland måste man kanske höras för att få något. Kanske till och med skrika!

Vi skyndar iväg till ett helt annat medicinskt bibliotek någonstans i Sverige som har det. Det vill säga en evidensbaserad resurs för sjuksköterskor, till exempel Nursing Reference Center eller liknande. Är då allt frid och fröjd? Svar: Nej. Tro inte det.  

Dilemmat blir följande för det medicinska biblioteket som skickar ett SOS Mayday! Mayday! till kollegor i branschen: 

”Här i XXX har vi Nursing Reference Center Plus och den används väldigt lite. Vi har kontakt med regionens tre omvårdnadsutvecklare som är sjuksköterskor och arbetar 30 % kliniskt och resten med förbättringsarbeten för att se om vi kan få upp användningen av NRC Plus. Används den här typen av resurser hos er? Hur marknadsför ni den? Hur bemöter ni argumentet "vi har inte tid att använda något sådant här i vardagen"? Egentligen borde väl argumentet "vi har inte tid" lyftas till en högre nivå eftersom det är ett organisatoriskt problem. Är det något ni funderat på eller gjort? Till vem, vart eller hur gör man då?”

Så här kan relationerna inom sjukvården visa sig trots att det inte handlar om situationer med direkt patientarbete. Det finns många fler exempel som vid handledning under medicinska informationssökningar där skillnaderna är tydliga mellan läkare/läkarstudenter kontra sjuksköterskor/sjuksköterskestudenter. Ibland är det inte alls säkert att ens synen på vetenskap är densamma, men det vill vi väl att den ska vara, inte sant!

Ja, frågan blir hur få två parter från två olika kulturer, Medicin och Omvårdnad, att kommunicera bättre och hålla ihop relationen? Är ett förtroendefullt och än mer transparent äktenskap lösningen? Och hur når vi dit? 

Kommentarer

  • Birgitta Wannberg 2019-02-20 13:44:30

    Tack för den uppmärksamheten. Speciellt intressant blev det att jobba inom Karolinska Institutet som Klinisk Adjunkt med omvårdnad i en institution med ansvar för sjuksköterskestudenters VFU men på en klinisk plats under en annan institution som höll i VFU för läkarstudenterna. Jag valde att välja mina strider och insåg att mina studenter hade andra fördelar. Men tro mig olikheter var påtagliga. Om man ser Medicin & Omvårdnad som Äktenskap vilket jag gott kan tänka mig med den erfarenhet jag har är det bäddat för Äktenskapsrådgivning, och det snabbt.

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier