Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Ing-Britt Perssons blogg Publicerad 2019-03-08

Sjuksköterska på akuten

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Hjärtligt välkomna ombord på kryssning! Kära läsare, håll i Er och försök stanna kvar ombord. En 372 sidor lång seglats i en sjuksköterskas första tid efter avlagd examen får vi följa med på i Josefin Wikings bok ”På egna ben” (Type & Tell, 2018). Efter 50 sidor ville sjukhusbibliotekarien hoppa av kryssningen.

Det gick inte. Ingen livbåt, inte ens en frälsarkrans i sikte. Vi guppade redan på öppna havet, det vill säga ute på akutvårdsavdelningar fulla med patienter som behövde omvårdnad. Klent med matraster och kaffepauser, för att inte tala om möjligheter till toabesök. Se där anledningar till att medicinska bibliotekarier och även annat folk tvekar att borda. Toppa med ännu mera stress, stort ansvar och kanske inte alltid tillräckliga befogenheter för att kunna påverka arbetssituationen. Vi kröner det hela med en kass lön efter flera års utbildning. Jamen, ni förstår ju själva! Vem skulle inte drabbas av frustrerande vanmakt med stor risk för utbränning i sådana farvatten.

Josefin Wiking är leg sjuksköterska, född 1984, fil mag i omvårdnadsvetenskap. Hon har arbetat inom svensk akutsjukvård och palliativ vård samt som lärare på sjuksköterskeprogrammet. Med i bagaget finns också erfarenheter från hälsofrämjande arbete i Haiti och Liberia.

”På egna ben” är hennes första bok och en given present till sjukvårdspolitiker. Kanske rent av som lektyr i fikarummen på socialdepartementet.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier