Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Ing-Britt Perssons blogg Publicerad 2020-01-27

Ortopedi på akuten

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Vem skulle inte vilja ha en ”praktisk, instruktiv och komplett handbok som beskriver hur man diagnostiserar och behandlar akuta ortopediska problem” för att citera från bokomslaget på ”Ortopedi på akuten: Handbok om akuta tillstånd i och på rörelseapparaten”, det vill säga om man råkar tjänstgöra på en akutmottagning.

Välmeriterade ortopedspecialisten Sven-Anders Sölveborn har åstadkommit denna handbok att luta sig emot, precis just en sådan pålitlig vän som en ung ST-läkare kan eftertrakta. Sjukhusbibliotekarien blickar ut genom fönstret och blir tydligt påmind om att det här är Region Jämtland Härjedalen. Branta fjällstup, skid- och all möjlig vinterturism. Ingen tvekan utan här tillgodoser vi önskemålet och det i dubbla exemplar på det enda medicinska biblioteket i regionen, nämligen medicinska biblioteket på Östersunds sjukhus.

Problembaserad indelning har boken och kapitelrubrikerna anger de symtom man söker för akut. Därefter kommer de tänkbara diagnoserna med diagnoskoder enligt ICD-10. För varje åkomma ges såväl fakta och fynd från diagnosställandet som tips på adekvat behandling med handfasta, praktiska råd på både kort och lång sikt. Instruktiva bilder visar åskådligt handgrepp och undersökningsteknik. Självklart baserar sig boken på aktuell forskning och terminologin är modern.

Professor Jan Ekstrand anger i förordet till ”Ortopedi på akuten” att den är en riktig guldgruva, främst för AT- och ST-läkare samt allmänläkare, men även sköterskor och annan personal på akuten. Boken kan även glädja såväl sjukgymnaster som kiropraktorer och naprapater.

Tänk er en liten solgul hjälpreda i lagom behändigt fickformat, men obs! Rätt så muskulös vad beträffar innehållet, tipsar Sjukhusbibliotekarien och fortsätter läsa om hamstringsfästerupturer samt en och annan rectus femoris-avulsion.

 

 

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nominera till Guldpillret 2020

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier