Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Katarina Ekspongs blogg Publicerad 2018-09-26

Vårdens beslutsfattare måste skapa tillit nerifrån och upp

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Tillit är helt uppenbart ett nyckel­ord för framtidens vård. Bristen på förtroendet för beslutsfattare är påfallande. Det visar framgången för icke-traditionella partier i valet, både Sverigedemokraternas och sjukvårdspartiernas.

Och det visar även genomslaget för överläkare Anna Spencers krönika i Dagens Medicin nr 34/18 – ”Hög tid att avskaffa dumhetskulturen” – som fått stor spridning i sociala medier, lett till en tvåsidig intervju med henne i Dagens Nyheter och som lyfts av Louise Bringselius, vetenskaplig råd­givare i Tillitsdelegationen, på möte efter möte i en ambition att få andra beslutsfattare att förstå vad som skaver.

Att Anna Spencer fångar även andra vårdanställdas upplevelser är tydligt i responsen på Facebook och bland våra kommentarer. Erfarenheter av att patienterna ses som delar av en produktionsapparat och inte som människor i behov av omsorg delas. ”Den sätter verkligen ord på vad som är skevt (och det är mycket!) inom sjukvården!”, kommenterar till exempel en sjuksköterska. Detaljstyrning, meningslösa enkäter och tomma värdegrundsord tröttar engagemang och tar tid. Brist på tillit uppifrån och ner skapar brist på tillit nerifrån och upp. Och till slut vet ingen vad som var hönan och vad som var ägget.

I måndags avgick Karolinskas sjukhusdirektör Melvin Samsom. Där kan man också tala om brist på tillit. I medarbetarenkäterna har förtroendet för honom varit synnerligen lågt.

I medierna har Karolinska universitetssjukhuset blivit synonymt med usla upphandlingar, extremt dyrt nybygge, icke-välanpassade lösningar i det nya huset, dyra konsultnotor, jäv och teknik som inte fungerar. Och mitt i allt det Macchiariniskandalen.

Till och med förstagångsväljare jag träffade i Stockholm pratade spontant om problemen med Nya Karolinska inför valet. (Däremot visste vederbörande inte att det var på landstingsnivå frågan hanterades, eller vilka partier som styrt. Men det är en annan fråga.)

Vårdköerna har annars varit det stora samtalsämnet före valet, och i viss mån ­bristen på personal. Nu gäller det att kunna lösa verkliga problem för att skapa tillit.

Men så som det politiska läget ser ut just nu, verkar det dröja länge innan något händer.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Redaktionschef:
Åsa Uhlin 076-626 96 62

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier