Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2018-09-13

Det blir en lång höst i Landstingssverige

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Vem ska styra över sjukvården i Sveriges regioner och landsting? Svaret på den frågan är precis lika oviss som när det handlar om vem som ska få sitta i Rosenbad. Hittills finns det klara majoritetsförhållanden i 3 av 21 regioner och landsting. Främst är det två faktorer som påverkar. Miljöpartiets dåliga resultat på riksnivå avspeglas även på den regionala nivån, eftersom många väljare helt enkelt röstar likadant i valen. Röstsplittring är fortfarande ett undantag, och när det sker gynnar det ofta lokala partier. Enligt det preliminära valresultatet åker MP ut ur åtta landsting, vilket förändrar förutsättningarna helt och hållet när det handlar om att bilda styren.

Den andra faktorn är just framgångarna för lokala sjukvårdspartier och för Sverigedemokraterna. Inför valet sade SD att de bedömde att de skulle kunna bli vågmästare i 14 av 21 landsting. Analysen byggde på valresultat 2014, opinionsläget och samtal med partiföreträdare runt om i landet. Just nu verkar det som om SD blir vågmästare i minst hälften av landstingen, fler beroende på hur vårdpartierna agerar i de kommande samtalen om maktfördelningen. Och att döma av vad ledande företrädare oavsett partifärg säger så kommer de samtalen att bli både många och långa.

Det handlar om att hitta stabila majoriteter, där möjligheterna till sverigedemokratiskt inflytande helst ska omintetgöras helt och hållet. Tonen mot vårdpartierna är mer resonabel, inte minst i landsdelar där dessa har funnits med i politiken under mandatperioden. I Värmland hoppas Sjukvårdspartiet få vara med och styra en tredje mandatperiod med ökat väljarstöd. I Sörmland fördubblar Vård för pengarna sin mandatsiffra och nu kommer det att bli svårt för blocken att negligera partiet, som blivit näst störst i fullmäktige.

Norrbotten är den riktiga framgångssagan för ett sjukvårdsparti. Med nära 35 procent i väljarstöd siktar Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård på ett majoritetsstyre tillsammans med allianspartierna.

De tre största regionerna ser ut att få ett blått eller blågrönt styre, trots tillbakagången för MP, även om majoriteterna inte är klara ännu. I Skåne vill Socialdemokraterna gärna få till en blocköverskridande majoritet i stället för att bli oppositionsparti, men när styrkeförhållandena var de omvända för fyra år sedan blev det nobben från L och C i samtalen. Från moderat håll konstaterades på valnatten att det där med att ha ett vågmästarparti att hantera, det finns det viss vana av och att de är beredda att ta över.

I landets största region fick inte turerna kring Nya Karolinska Solna det genomslag som S hoppades på och maktskiftet ser ut att utebli. Moderaterna drar till och med slutsatsen att rapporteringen om NKS inte har haft någon betydelse alls för valresultatet, utan att de tappade mandaten är ett resultat av rikstrenden.

I Västernorrland har däremot ett enskilt sjukhus spelat roll. Att stänga ett BB kostar väljarstöd, i det här fallet 12,6 procentenheter för S, som därmed tappar den styrande majo­ritet som partiet haft tillsammans med Miljöpartiet. Även om S skulle bilda ett styre med M saknas ett mandat för majoritet. Både S och M har sagt att ekonomin kommer att styra hur det blir i framtiden med verksamheterna vid Sollefteå sjukhus, men det är de ensamma om. Vilket annat parti är villigt att sätta sig i styret och riskera en svekdebatt kring löftet att öppna igen?

Det kommer att bli en lång höst i Landstingssverige.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!