Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2018-10-09

Den regionala blockpolitiken går snart i pension

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Blockpolitiken är, om inte död, så i alla fall på god väg att pensioneras. Det blir väldigt tydligt när Dagens Medicin ringer runt till olika politiska företrädare för att få deras syn på hur just deras del av landet ska styras de kommande fyra åren. 

För även om läget är låst i traditionell blockpolitik i regerings­frågan är landets regionala och lokala politiker betydligt mer pragmatiska. Regionen måste ha ett styre, helst nu och helst i majoritet så att den budget som det snart ska tas beslut om verkligen går igenom. 

I det läget verkar det vara möjligt för alla att samtala med alla utom Sverigedemokraterna. Åtminstone har ingen på regionnivå än så länge följt Hörby kommuns exempel och givit den högst politiska ­posten till SD. 

Miljöpartiets katastrofval, de åker ur sju landsting, gör att vägen är öppen för nya oheliga allianser. Få har sagt det rakt ut, men att försöka hindra SD från att få något som helt inflytande över politiken har blivit viktigare än gamla blocklojaliteter. Dessutom finns det sjukvårds­partier att ta hänsyn till, och nu släpps de in i värmen på allvar. 

Om rikspolitikerna vill titta bortom Helgeandsholmen och riksdagshuset finns det hittills åtta blocköverskridande exempel att följa. Politikerna i Sörmland, ­Dalarna, Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland kan berätta hur det går till.

Läs mer: Landstingen får ny färg

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Nyhets- och redaktionschef:
Katarina Ekspong 072-252 14 80

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61
Sara Heyman 073-558 66 71

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!