Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2019-01-14

Partiledarna borde läsa mer Alf Henrikson

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

I fredags kom beskedet. Fyra partier hade förhandlat fram ett utkast till överenskommelse och lyckades också förankra den i partierna, om än inte utan viss möda. Men sedan ställde Vänsterpartiet ultimatum och därmed har vi fortfarande ingen regering, fyra månader efter valet. Regeringsbildningen har blivit mer matematik än politik och 144 är fortfarande mer än 143, men på måndagen handlade allt om 28 vänsterpartistiska mandat och om vad följande mening i den framförhandlade överenskommelsen egentligen betyder:

”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”

En förnedring, säger V. Ett konstaterande, säger S. Annie Lööf, C, är förvånad över att formuleringen ses som en provokation, medan Liberalernas Jan Björklund flera gånger upprepade att överenskommelsen inte kommer att ändras.

Fortfarande återstår två omröstningar i kammaren. Om Vänsterpartiet får garantier att inte bli uteslutet från det politiska arbetet i riksdagen de kommande fyra åren, då kan de ompröva sin inställning. Då kan de tänka sig att trycka på den gula knappen och släppa fram Stefan Löfven.
Och då kan det också bli en primärvårdsreform, en utredning om en ny vårdform för lättare psykisk ohälsa och en reformerad kömiljard. Dessutom begravs resterna av Reepalu-utredningen om vinster i välfärden för överskådlig tid.

Men vad väger tyngst för C och L nu? En formulering eller en regering? Kan sagt göras osagt? Som Alf Henrikson skrev i ”Ord”:

"Ett ord som en människa fäster sig vid

kan verka i oberäknelig tid

Det kan framkalla glädje till livets slut

det kan uppväcka obehag livet ut

Ja, det påverkar livet på jorden,

så slarva inte med orden!"

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier