Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2019-01-25

Nu väntar både primärvårdsreform och kömiljard för regionerna

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Det har varit en höst som ingen annan i svensk politik, konstaterade talman Andreas Norlén när han på pressträff nummer 95 berättade att Stefan Löfven (S) skulle nomineras som statsminister. Hundratals region- och kommunpolitiker är beredda att hålla med, antalet blocköverskridande styren är rekordmånga.

Nu ska dessa navigera i ett politiskt landskap där landet styrs av S och MP, en regering under ständigt hot om att avsättas, antingen från vänster eller höger, samtidigt som det är M och KD:s gemensamma budgetreservation som gäller.

Signalerna hittills är att den nyvalda regeringen kommer att vänta till den ordinarie vårbudgeten i april, och inte utnyttja sin rätt att lägga ändringsbudget omedelbart. Tiden är för knapp.

En sak är klar, regionerna kan ställa in sig på så väl primärvårdsreform som kömiljard under mandatperioden. Båda sakerna finns med i så väl gällande budget som januariavtalet mellan S, MP, L och C, om än med lite olika ord. Avtalet innehåller inte ­heller några pengasummor. En ”ny, uppdaterad kömiljard” i budgeten började gälla vid årsskiftet. Än så länge finns ingen överenskommelse mellan ­staten och Sveriges Kommuner och Landsting om hur det ska se ut i praktiken. Två miljarder ska den kosta i år enligt budgeten. I avtalet kallas den en reformerad kömiljard, vilket utifrån S vallöften innebär 3 permanenta miljarder.

Budgetens primärvårdsreform innehåller fastläkare, möjlighet till listningstak och samordning i vårdteam. Hur vill M och KD utreda inom ramen för Anna Nergårdhs utredning. Frågan är vad som i så fall ska utredas. I delbetänkandet ifrån i våras finns förslag om vårdval primärvård och fast läkarkontakt. Remissrundan är avslutad. Januariavtalet har en skrivning om att låta Socialstyrelsen se över vilka utredningar som redan gjorts.

Båda sidor lovar också förstärkta resurser till kommuner och landsting med så kallade välfärdsmiljarder. Hur mycket återstår att se, S lovade 5 i valrörelsen, budget­reservationen säger 3,5 för 2019. S får också backa på ett av sina stora vallöften. Det blir inget vinsttak i välfärden. En prestigeförlust som kanske ändå spelar mindre roll. Någon möjlighet att få förslaget genom riksdagen fanns det inte.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier