Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2019-07-05

Patienterna måste få plats i Almedalen

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.

Att befinna sig i Almedalen och försöka ha koll på vårddebatten är lite som att försöka navigera i en myrstack. Det är ett organiserat kaos, där valet att gå på ett seminarium innebär att jag väljer bort tre andra, lika relevanta. Och då är det ändå ett betydlig lugnare år i år. Valet är överstökat, men 393 punkter med temat vård och omsorg i det officiella programmet ger ändå en del oundvikliga schemakrockar.

Så då borde det ju finnas gott om utrymme för patientföreträdare. Inte minst när omställningen till nära vård dyker upp över allt, bara övertrumfad av psykisk (o)hälsa, folkhälsa och prevention.

Det diskuteras hur framtidens sjukhus ska se ut, hur hemtjänstpersonalens kompetens ska räcka till för avancerad medicinteknik, hur AI kan underlätta för professionerna, hur trenden med att unga läkare lämnar yrket ska stoppas, hur patientdata ska kunna delas mellan kommuner och regioner, att Folkhälsomyndigheten ska bli kaxigare för att få folk att röra på sig mer och hur kompetensförsörjningen ska säkras.

Men ganska ofta pratas det OM vad patienter eller brukare tycker och behöver, men deras röster hörs inte. Eller så finns det en patientrepresentant i panelen, som får tala för alla grupper.

Svensk hälso- och sjukvård är mitt i en av de största omstöpningarna någonsin. Ett helt system ska ställas om till en nära, personcentrerad vård. Från insats till individ, som det uttrycktes i ett av alla seminarier på temat. Att då inte bjuda in de som ska stå i centrum blir konstigt. För det finns många som kan företräda, inte bara de som är ordförande eller styrelserepresentanter i organisationerna.

Det pratas utmaningar och möjligheter, samverkan och dialog och känslan gnager i mig. Hur ska det bli verkstad i 21 regioner och 290 kommuner om inte patienten får komma till tals?

Projektdödligheten i svensk hälso- och sjukvård sägs vara över 90 procent. Om inte nära vård ska drabbas av den så måste fler än utredaren lyssna på dem som ska stå i centrum. Även i Almedalens vårddebatt.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier