Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blogg


Linda Berglunds blogg Publicerad 2019-12-04

Förtroendet är lågt i vårdfrågor

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Att hälso- och sjukvårdsfrågan fortfarande rankas högt bland svenska väljare blev påtagligt när Sveriges Kommuner och Regioner samlades till kongress. I debatt efter debatt återkom välfärdsfrågor, även om den stora strukturdebatten uteblev. Att alla regioner utom två kommer att gå med underskott nästa år och att stora besparingar väntar syntes det väldigt lite av i plenum.
Att SKR vill ha färre riktade statsbidrag är ingen ny retorik, inte heller att statsminister Stefan Löfven (S) från scenen lovade att inte lämna kommunerna i sticket. Statsministern upprepade budskapet om fem miljarder per år i statsbidrag, men det räcker inte på långa vägar enligt SKR:s egna beräkningar och de bokslutsprognoser som regionerna själva gör.
Enbart underskottet för Akademiska sjuhuset i Uppsala prognostiseras till över en halv miljard i år, så konkreta problem att lösa råder det ingen brist på.
Men politikerna jobbar i uppförsbacke när det handlar om väljarnas tilltro till att partierna sitter inne med svaren. Enligt Novus senaste undersökning, från november, anser 65 procent av de tillfrågade att hälso- och sjukvård är en av de viktigaste frågorna, vilket är i paritet med den mätning som gjordes i september valåret 2018.
Men förtroendet för partiernas politik i frågan är lågt, inte minst för de partier som ingår i januariavtalet. En månad före valet svarade 22 procent av de tillfrågade att Socialdemokraterna hade bäst politik i frågan. Nu är den siffran nere på 15 procent, men fortfarande är partiet bäst i klassen.
För de andra tre partierna i överenskommelsen ser det betydligt sämre ut. Regeringskollegan Miljöpartiet får en procent, medan tre procent anser att Liberalerna respektive Centerpartiet har bäst politik. För C, som sitter i 19 av 21 regionstyren efter valet, borde det vara en rejäl varningsklocka. Det är dags att göra verkstad av retoriken.

Kommentarer

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

TIPSA REDAKTIONEN!

Har du nyhetstips? Mejla oss:

redaktionen@dagensmedicin.se

Eller ring tel: 08-409 320 40

Vill du publicera ett debattinlägg? Mejla debattredaktören på debatt@dagensmedicin.se

Teamledare nyheter:
Jens Krey 070-735 16 61 

Vill du tipsa oss krypterat och säkert? Klicka här! (Obs! Använd endast om nödvändigt. Pressmeddelanden och annat hänvisas till vanliga redaktionsmailen, se ovan.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Våra seminarier